Местан: Антиромската истерия, вместо да се осъди, качва рейтинги
Местан: Антиромската истерия, вместо да се осъди, качва рейтинги / снимка: БГНЕС, архив

„Нека правим своите поуки и се учим на демокрация от миналото, за да я съхраним и пренесем в бъдещето".

Това коментира председателят на ДПС Лютви Местан в позиция по повод 27 януари - Международен възпоменателен ден на Холокоста.

"Загиналите в концентрационните лагери 6 милиона евреи и милионите роми и много други представители на непокорни "неарийски" народи всъщност олицетворяват образа на различните, на другите, които тъкмо със своята различност са били използвани от тоталитарната националсоциалистическа идеология за формиране на представата за врага. Врагът, който трябва да бъде на всяка цена унижаван, изтласкван, репресиран, а накрая - унищожен", отбелязва Местан.

"Поуката, че пренебрежението, иронизирането, омразата и воюването срещу образа на другия и различния могат да продължават под формата на ксенофобия и изблици на расизъм и да не подминават дори страни - членки на ЕС, днес е повече от силна", заявява лидерът на ДПС.

По думите му примери за това има и в България, "в която лидери на политически сили - официални коалиционни партньори на днешното управление, крачат на Луков марш във възхвала на генерал - проводник на нацистка идеология".

"Фактът, че антиромската истерия, вместо да се осъди, качва рейтинги, проявява риска самодоволството да победи чувствителността, а узаконеното насилие от едно време да отстъпи пред днешното безразличие и конформизъм", коментира Лютви Местан.

Източник: БТА