Кърджали шести в страната по реализирани европроекти
Кърджали шести в страната по реализирани европроекти / netinfo

Община Кърджали е на шесто място от всички 264 общини в страната по реализирани проекти, финансирани по оперативните програми на ЕС, стана ясно по време на традиционната пресконференция на Областния информационен център /ОИЦ-Кърджали/. Амбицията на общинското ръководство е да влезем в първата тройка, където вече сме били, за което имаме и необходимата техническа готовност, каза кметът инж. Хасан Азис. По думите му до средата на тази година общината ще има проектна готовност за кандидатстване по оперативните програми на стойност 210 000 000 лева.

Ръководителят на ОИЦ-Кърджали Дора Христова изнесе данни за реализираните проекти по оперативните програми на ЕС на територията на цялата област. През изминалия програмен период 2007- 2013 година са реализирани 170 проекта на обща стойност 187 134 939 лева. От тях изплатените до този момент средства са 52 315 686 лева, уточни Дора Христова.

По думите й първенец по реализирани проекти в областта е община Кърджали с 89 проекта, от които 48 – реализирани. Община Момчилград е втората от 7-те общини в областта по брой проекти с реализирани 12 проекта.

По думите на Дора Христова актуалната кампания на центъра е да популяризира Споразумението за сътрудничество с ЕС и да даде изпреварваща информация за оперативните програми през новия програмен период 2014-2020 година.

„До този момент експертите в ОИЦ са дали над 893 консултации. Посетители в офиса за една година са 376 жители от областта.  Проведени са 7 информационни срещи – във всяка от 7-те общини. По време на срещите, експертите имаха възможност да отговарят на задавани въпроси при посещението си в Ардино, Крумовград, Черноочене, Джебел, Кърджали, Кирково и Момчилград, отчете Дора Христова.