Малък дрон вся паника около Белия дом
Малък дрон вся паника около Белия дом / снимка: Guliver/Getty Images

Служител на „Сикрет сървис”, намиращ се на поста си, е видял 60-сантиметров безпилотен летателен апарат „квадрикоптер”, който влетял на ниска височина на територията на Белия дом и се разбил в югоизточната част, предадоха Ройтерс и АП.

„Незабавно беше обявена тревога и комплексът беше блокиран, докато устройството не беше разгледано и отнесено”, се казва в изявление на „Сикрет сървис”. Инцидентът се е случил в 3.08 ч. сутринта (10.08 ч. сутринта по Гринуич).

Малко по-късно стана ясно, че безпилотният летателен апарат, който се разби на Южната морава на територията на Белия дом днес, бил управляван от правителствен служител, който изгубил контрол върху дрона. Това съобщава в. „Ню Йорк таймс”, цитиран от Ройтерс.

Вестникът уточнява, че служителят не работел за Белия дом. Той заявил пред представители на „Сикрет сървис”, че се заиграл с т.нар. квадрикоптер, но изгубил контрол върху него и апаратът нарушил периметъра за сигурност на Белия дом.

„Води се разследване, което да определи произхода на това достъпно в търговската мрежа устройство, мотивите, и да се идентифицират заподозрените”, добави говорител от Белия дом.

Квадрикоптерът е безпилотно устройство с четири витла. По времето, когато устройството се е разбило в югоизточната стена на имението, президентът Барак Обама и съпругата му Мишел бяха в индийската столица Делхи.

Източник: БТА