Обмислят ограничения при отпускането на детски
Обмислят ограничения при отпускането на детски / снимка: БГНЕС, архив

Нов начин за получаване на детските планират от социалното министерство. През февруари те ще представят предложенията си за законодателни промени. Към момента идеята е социалните работници сами да могат да преценяват на кое дете да дадат пари и кое да подкрепят по друг начин.

Мярката ще засегне близо 800 000 деца, които в момента имат право на месечна парична помощ, съобщава Нова телевизия.

Мерките на министерството са насочени към два вида семейства. При първия става въпрос за родители, които получават детски, но ги използват за себе си и за издръжка на семейството, а не за детето. В такива случаи социалните вече ще могат да отсъждат дали парите наистина не отиват при детето, и ако да – вместо със средства, да решат да подкрепят детето с такса за детска градина, с дрехи, храна и други. Дирекциите за социално подпомагане обаче не могат да извършват социални оценки, защото системата няма капацитет да извършва социална работа.

При втория вид семейства, целта е да се спре подпомагането на деца, които раждат деца. Проблемът е, че много често държавата плаща на една майка за детето  и за внучето й. Според социалния министър Ивайло Калфин тенденцията все повече деца да раждат деца е налице и трябва да се спре. На първо място държавата ще инвестира в превенция на ранното раждане.

Според неправителствения сектор обаче подходът трябва да е точно обратен. „Ние категорично сме против да се забраняват помощите на деца, които по една или друга причина се е случило да имат деца. Точно тези родители, които са малки, трябва да се подкрепят финансово, за да може да се развива тази политика на солидарност в тези семейства”, коментира Георги Богданов от Национална мрежа за децата. 

Темата се очертава да е гореща, защото злоупотребите в системата са проблем от години. Дори преди месеци една неправителствена организация направи сметка, че безработна непълнолетна жена с три деца може да взима близо 1100 лева само от помощи. Друга обаче я обори, че сумата не може да е повече от 330 лева.

Източник: Novanews.bg