Военните на границата ще са шофьори и склададжии
Военните на границата ще са шофьори и склададжии / снимка: БГНЕС, архив

Транспортиране на хора, ремонт на техника, съхранение и транспортиране на материали са работите, които военните ще могат да извършват при охрана на границата. Това е предвидено в проект на инструкция за взаимодействието на МВР и военните, който вътрешният министър Веселин Вучков и военният Николай Ненчев пуснаха за обществено обсъждане, съобщава „24 часа”.

Промените в инструкцията са нужни, за да може да бъдат изпратени 180 военни в помощ на граничните полицаи по границата с Турция за овладяване на бежанската вълна. Армията ще се включи и със свои камиони за транспорт на заловени бежанци и на граничните патрули.

Включването на армията в охраната на южната граница бе поискано от вътрешния министър след пътен инцидент, при който загина командирован от Северна България полицай. Военните трябва да позволят част от командированите на границата полицаи от вътрешността на страната да се върнат в градовете, в които работят, мотивира се тогава Вучков. Първоначално искането му бе отхвърлено от военния министър Николай Ненчев, но след разпореждане на премиера Бойко Борисов той си промени мнението.

Военните няма да могат да изпълняват задачи и правомощия на служителите на МВР, пише още в проекта. Това означава, че те няма да имат право да задържат сами нелегални имигранти, няма да патрулират и по самата граница.

Военните обаче ще бъдат ползвани в операции по евакуация на техника и имущества в случай на нужда. Тяхна ще е задачата и да извличат превозни средства, които са закъсали в граничния район.

Инструкцията предвижда и армията да предостави безвъзмездно техника за транспортирането на граничните патрули от управленията до браздата и обратно.

Документът предвижда и възможност военни шофьори и механици да обучават колегите си от МВР.