Как са получили името си кецовете?
Как са получили името си кецовете? / Thinkstock/Getty Images

Как са получили името си кецовете?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Така се наричат, но без малко да се казват пецове. Сега ще изясним това.

Какво са кецовете - спортни обувки, платнени, с гумена подметка, удобни, подвижни, безшумни, с добро сцепление, леки. Перфектната спортна обувка. Обаче в Америка им викат sneakers, понеже с тях можеш да се промъкнеш безшумно. Освен това отдавна на са само за спорт, но и за ежедневна употреба. Думичката sneakers американците дължат на нещо специално. Обувките с гумени подметки, носени от хлапетата, били не само начин да подражават на спортните звезди, които боготворели, но и възможност да се промъкнат зад гърба на учителя. Това е цитат от реклама на една от определена марка обувки. Тази марка обувки е Uniroyal.

Може би очаквахте друго, но бързам да ви кажа, че Uniroyal имат специална линия, наречена Кец- лидерът в производството на платнени спортни обувки с гумени подметки. Оттам по нашите географски ширини името на тази спортна линия вече е синоним и на този вид обувки. По същият начин, по който ксерокс е синоним на фотокопирен. На руски се казва кеды, на чешки-кецки. Това е етимологията на думата кецове. Езикът ни е превърнал това „д" в „ц". Но той и сега има хора, които пишат децки. Отговорът можеше да спре дотук. Но има и още нещо. Защо в Източния блок марката Кец е толкова силна и ние им викаме конвърски или нещо подобно на другата марка - най-големият конкурент на Кец?

Кецовете, такива каквито ги знаем, се явяват през 60- години. Дотогава са имали малко по-различен вид. 60-те са особено време - хем разгара на студената война, хем непрестанни намигвания през завесата, особено след преодоляването на кубинската криза. Ето как двете системи не са културно херметизирани, а имат течове, газирани напитки, шапки, обувки. Така кецовете пробиват. Дали директно в Русия ги свиват след някое международно изложение, дали идват през Китай, след като Мао и Никсън си стискат ръцете? Теории колкото щете. Руснаците никога не са произвеждали кецове по лиценз, те директно са свили външният им вид, а името е по-скоро жаргон. Скоро кедите се появяват и у нас, само че се казват кецове. Това се случва някъед след средата на 70-те.

Защо обаче казахме, че за една бройка да им викаме пецове? Защото когато компанията Uniroyal пуска линията Кец те искали първоначално да ги кръстят пец-на латински крака. Но това име вече било заето в патентното бюро. Кец е съставено от пец и kids-хлапета. Но ако не било заето името пец, линията щеше да е кръстена по този наичн, а ние щяхме да им викаме пецове или пецки, коет е доста фетско, нали? А откъде идва фетско е обект на друга Питанка.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате