Депутатите разпитаха ЕРП-та за сметките за ток
Депутатите разпитаха ЕРП-та за сметките за ток / снимка: БГНЕС
Депутатите разпитаха ЕРП-тата за сметките за ток
77647
Депутатите разпитаха ЕРП-тата за сметките за ток
  • Депутатите разпитаха ЕРП-тата за сметките за ток

Проблемите със сметките за ток се оказват само при енергото за Североизточна България "Енерго про". За момента няма постъпили оплаквания от абонати на ЧЕЗ И ЕВН. Това стана ясно на изслушването на трите ЕРП-та в парламентарната енергийна комисия след масовото недоволство на близо 70 000 клиенти на Енерго про.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев обясни, че проблемът не е в двете фактури получени в един месец, защото наредбата е спазена, а в датата на падежа, която е 10 февруари. Така излиза, че клиентите трябва да платят за 52 дни. 

Управителят на Енерго про Стефан Абаджиев обясни, че е направен междинен отчет на определен брой потребители, за да не получат те фактури над 31 дни.

„Това беше за първи път подобна ситуация при нас. Още от самото начало ние съобщихме, че падежът по това мединно отчитане ще бъде отложен с 15 дни, че за срока на това отлагане не се дължат лихви и че ние няма да пристъпваме къум изключване за забавяне по плащането на тези фактури, които се получиха заради междинното отчитане”, обясни Абаджиев.

Според него още в самото начало е предвидена възможността за разсрочено плащане, въпреки че не го е пишело във фактурата, а проблемът е в използвания от дружеството софтуер.

„Софтуерната система е направена по немски стандарт, който не позволява ако един клиент има дата на падеж примерно 10-о число, ползвателят да промени датата на тази фактура”, обясни той.  

От опозицията се завъртяха и други теми свързани с електроенергията и критики относно цената на тока. „Докато не увеличим процента на най-евтината пазарната електроенергия, тази от АЕЦ „Козлодуй”, всяко едно ЕРП ще може във всеки един момент да ви дестабилизира кабинета”, коментира Магдалена Ташева от „Атака”.

Предстои съвместно заседание на парламентарната енергийна комисия и тази за наблюдение на ДКЕВР след резултатите от проверките, направени на дружествата.