Ципрас сформира правителство с 4 суперминистерства
Ципрас сформира правителство с 4 суперминистерства / БГНЕС

Новоизбраният гръцки премиер Алексис Ципрас обяви правителството си, което вече положи клетва в президентския дворец.

Съставът на новия кабинет бе обявен от Никос Папас, който ще отговаря за комуникациите и връзките с обществеността.

За вицепремиер, който ще наблюдава преговорите с кредиторите, Ципрас избра ветерана на левицата Янис Драгазакис. Външен министър ще е Никос Котзиас, а министър на отбраната - Панос Каменос, който е лидер на партията "Независимите гърци", по-малкият коалиционен партньор.

За министър на икономиката, който също ще води преговорите за предоговаряне на условията по изплащането на гръцкия дълг, е назначен 53-годишният Янис Варуфакис, считан за радикален икономист. Той оцени програмата за икономии, наложена на Гърция от кредиторите, като "фискално давене". Варуфакис има гръцко и австралийски гражданство, учил е във Великобритания и е преподава в Австралия, Гърция и САЩ. Активен блогър и коментатор, който се облича с пъстри тениски и дънки, той заряза преподавателската си работа в Тексаския университет, за да се присъедини към екипа на Ципрас по време на предизборната надпревара.

Правителството се състои от 39 души, от които 6 са жени. В кабинета има академици.

Правителството ще има 4 суперминистерства, които ще извършват функциите на много от закритите преди ведомства. Това са министерството на вътрешните работи и административната реформа начело с Никос Вутсис, министерството на икономиката, инфраструктурата, морския флот и туризма, което поема Йоргос Статакис, министерството на производствената реформа, околната среда и енергетики, което е оглавено от Панайотис Лафазанис, министерството на културата, образованието и религиозните въпроси начело с Аристидис Балтас.

Министър на труда стана Панос Скурлетис, на социалното застраховане - Панайотис Курумблис, на правосъдието - Никос Параскевопулос. За здравен министър е предпочетен незрящият Панайотис Курумблис.

Правителството въвежда някои нови длъжности и предлага за председател на парламента Зоя Константопулу.

Източник: БГНЕС