Надзорният съвет на НЗОК прие нови правила за парите на болниците
Надзорният съвет на НЗОК прие нови правила за парите на болниците / Thinkstock/Getty Images
Надзорният съвет на здравната каса прие нови правила за парите на болниците
77648
Надзорният съвет на здравната каса прие нови правила за парите на болниците
  • Надзорният съвет на здравната каса прие нови правила за парите на болниците

Болниците, които предлагат спешен прием на пациенти, тази година ще получат пари в размер на до 95 на сто от тези, с които са разполагали през 2014-а. Лечебните заведения, които не предлагат спешен прием, ще получат до 90 на сто от това, което им е дадено преди година. Това решение гласува тази вечер Надзорният съвет на здравната каса, след като проведе тричасово заседание по темата с болничните бюджети. Според представителите на синдикатите и пациентите в надзора така гласуваните правила ще формират голям лист на чакащи пациенти и ще доведат до дефицит в бюджета за здраве.

Новите правила за разпределение на парите за болниците бяха подкрепени от всички представители на държавата в надзорния съвет на касата. Представителите на синдикатите, работодателите и пациентите гласуваха против тези правила, които предвиждат болниците да получат между 5 и 10 на сто по-малко от миналата година. Няма да се изплащат и пари, изхарчени от болниците в повече от предварително планираното. Ако една болница изхарчи по-малко от планираните за нея пари за едно тримесечие, остатъкът няма да се прехвърля за следващите три месеца.

Всичко това се прави с цел да няма преразход в парите за здраве, посочи директорът на здравната каса д-р Румяна Тодорова. Според нея се очаква дефицитът на касата за тази година да е едва 15 млн. лв. и те да бъдат покрити с пари от по-добра събираемост на здравните вноски. Ако болница все пак не успее да се вмести в парите си, тя ще може да вземе 5 на сто допълнително, но ще трябва следващия месец да ги върне. Ако това се превърне в практика, ще се намаляват цени на клинични пътеки, предвиждат още новите правила.

Всичко това обаче не удовлетворява пациентите и синдикатите. Според д-р Иван Кокалов, който е председател на синдикатите в здравеопазването, с тези бюджети ще се формира голям лист на чакащите, ще се рекетират пациентите, защото взетото решение по думите му е моментно и фискално, колкото „да можем да се вместим в парите си за здраве".

„Смятам, че българина не го чака никакво добро здравеопазване и не вярвам да има директор на болница, който да може да се справи с 90 на сто от това, което е получил миналата година", посочи Кокалов и определи решение като нецелезъобразно.

Според него сега пациентите ще трябва да обикалят от болница в болница, за да намерят тази, чийто лимит все още не е изразходван, или пък да си плащат. Значи ще живее този, който има пари, заключи синдикалният представител.