Как родните политици разчетоха евродоклада
Как родните политици разчетоха евродоклада / снимка: БГНЕС
Стратегията за съдебната реформа смекчила евродоклада, смятат родни политици
77654
Стратегията за съдебната реформа смекчила евродоклада, смятат родни политици
Цветан Цветанов за евродоклада
Лютви Местан за евродоклада
  • Стратегията за съдебната реформа смекчила евродоклада, смятат родни политици
  • Цветан Цветанов за евродоклада
  • Лютви Местан за евродоклада

След като Европейската комисия представи своя доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България, представители на държавните институции дадоха своите коментари. В центъра на отзивите бе фактът, че по стратегията за съдебната реформа е постигнато съгласие от парламентарно представените партии миналата седмица, което според някои политици е и причината докладът да бъде по-мек от очакваното.

Няма да бъде създаван нов орган за борба с корупцията, но ще бъде подготвен стандарт за декларация на имущественото състояние на лицата, заемащи висши държавни постове, и всеки от органите ще следи нужните му данни от нея.  Това намерение за промяна заяви вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева след оповестяване на мониторинговия доклад на Европейската комисия, свързан със съдебната реформа, борбата с корупцията и с организираната престъпност.

Тя оцени доклада като обран и обективен, с положителна оценка за първите стъпки на новото правителство.

Най-критична е оценката за работата на Висшия съдебен съвет, който не се разпознава като орган, защитаващ независимата съдебна система. Друг извод в доклада е, че организираната престъпност остава тежък проблем, с критично нисък брой на окончателно разрешените случаи.

ГЕРБ видя в доклада на ЕК кредит на доверие към управляващите. В предстоящите месеци ще бъде подобрена борбата срещу тежката организирана престъпност, ще бъде възстановено доверието, което страната ни имаше към началото на 2013 година, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той изрази убеждението си, че всичко, което ще бъде предприето като промяна на законодателството и от водещата правна комисия в НС по темата ще може да се постигне политически консенсус по актуализацията на стратегията за съдебната реформа.

Цветанов призова да се отдаде заслуженото на парламентарно представените партии за приемането на актуализираната стратегия миналата седмица. Знаете колко беше важно да може да се постигне политически консенсус по принципите за приемането на стратегия за съдебната реформа, която да обедини всички парламентарно представени групи, напомни Цветанов. Според него това е намерило отражение и в европейския доклад. Цветанов благодари на партиите, които формират парламентарното мнозинство. Той отдаде заслуженото и на парламентарно представените партии от опозицията, подкрепили стратегията за съдебната реформа.

Радан Кънев от Реформаторския блок по-рано през деня изрази мнение, че докладът е по-мек от очакваното. „Положението в българското правосъдие е много тежко, това го знае всеки българин и всеки български съдия", коментира Кънев. По думите му докладът е смекчен, защото политическите сили в парламента са показали консенсус по съдебната реформа, успели са да консолидират огромно мнозинство, включително са „принудили" ДПС да я подкрепи, а това пък давало надежда, че и същинска реформа може да получи значително мнозинство.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че е против мониторинга на ЕК върху страната ни. Смекчаването на доклада е възможност за правителството, за парламента и всички институции да заработят, въпросът е тази възможност да бъде оползотворена, а не да чакаме следващия доклад, каза лидерът на ВМРО.

ДПС определи доклада на ЕК като обективен. „Докладът, бидейки критичен за периода от май 2013 година до сега, наред с това отбелязва, че през втората половина на 2013 година нямаше преки атаки на изпълнителната към съдебната власт. Това е ярка илюстрация, че Брюксел борави с един абсолютно прецизен, обективен инструментариум за анализ, проверка и оценка", каза лидерът на ДПС Лютви Местан. Той декларира, че независимо, че ДПС е опозиция в 43-тото НС, от движението няма да бъдат опозиция на препоръките на Европейската комисия за посоките, в които трябва да се реформира съдебната система на България, няма да бъдат опозиция на препоръките на ЕК за противодействието и на корупцията и организираната престъпност.