Атрактивна програма и много изненади очакват посетителите на националния събор на овцевъдите
Атрактивна програма и много изненади очакват посетителите на националния събор на овцевъдите / DarikNews.bg

Изложения на различни животни и млечни продукти, многобройни състезания, кулинарно шоу, аукциони, фолклорен конкурс, музейни експозиции и много други атракции включва програмата за традиционния национален събор на овцевъдите в България. Тазгодишното събитие ще се проведе от 8 до 10 май в околностите на Петропавловския манастир. На площ от около 120 дка ще бъдат разположени изложбените шатри. Специално за събора ще бъдат издигнати три сцени, на които ще се изявят фолклорни изпълнители и състави.

Сред атрактивните акценти в програмата са състезанията по доене и стрижба на овце. Любителите на биохраните ще могат да опитат сирена и млечни продукти, предлагани лично от производителите. За най- силните изложители и посетители е предвидено и състезание по борба. Победителят ще си тръгне с живо агне, издаде организаторът Симеон Караколев, който е и председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация Българска млечна овца. Музейна експозиция „Овчарството през вековете” ще представи този поминък от миналото до наши дни. Друга изложба пък ще покаже тематични детски рисунки и икони.

За трета поредна година в рамките на събора ще се проведе Национален конкурс „Заблеяло ми агънце” за словесен, песенен, музикален, танцов и автентичен фолклор. До момента са разпратени над 300 покани до музикални училища, читалища и самодейни състави от цялата страна. Гвоздеят в програмата ще бъдат кулинарните вълшебства на Ути Бъчваров, който пред погледите на многобройните посетители ще сготви курбан чорба и други месни гозби.

Събитието очаква гости от 14 европейски и 3 азиатски държави. Поканени са и 35 посланици. Чужденците ще покажат традиционни продукти и овчарски атрибути. Украинците пък ще демонстрират уменията на своите кучета, които изпълняват редица команди.

Националният събор на овцевъдите в България е едно от най- дългоочакваните събития в региона. Над 130 000 души посетиха събитието през миналата година, въпреки дъждовното време.