Доц. Григорова: Недопустимо е българи в Украйна да стават пушечно месо
Доц. Григорова: Недопустимо е българи в Украйна да стават пушечно месо / снимка: БГНЕС
Доц. Григорова: Недопустимо е българи в Украйна да стават пушечно месо
77675
Доц. Григорова: Недопустимо е българи в Украйна да стават пушечно месо
  • Доц. Григорова: Недопустимо е българи в Украйна да стават пушечно месо

България трябва да реагира и да защити българите, които живеят в Украйна от мобилизацията, защото е недопустимо те да бъдат превръщани в пушечно месо. Това заяви в интервю за Дарик доц. Дарина Григорова - историк и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски".

„Гражданската война там е в пълна сила", каза Дарина Григорова и напомни, че на 28 януари конфликтът в източната част на страната е взел 12 жертви. В Донбас ситуацията с населението е почти бедствена, защото тези, които не могат да избягат в Русия или във вътрешността на Украйна, или са осакатени, или живеят по мазетата. Там е повече от критично положението и не се вижда раздвижване, защото всички опити за преговори между двете страни потъват, каза историкът.

„Това е война, която африканизира Украйна, но това, което за съжаление мен ме притеснява, е какво става в нашите българи в Украйна, защото там има присъствие на наши сънародници, които отказват да бъдат мобилизирани и част от тях се връщат в България, но не всички могат да го направят. Може би трябва да се популяризира тази тема. Вярно е, че те са украински граждани, но да се използват за пушечно месо е недопустимо. Поне трябва да има някаква реакция от наша страна", смята доц. Григорова.

Според нея е добре да има реакция, защото войната ескалира и тези поредни мобилизации, които се обявяват (даже ги наричат могилизации, от могила - гроб), създават напрежение и не могат да се избегнат човешките жертви. Григорова припомни, че в Западна Украйна са най-силни бунтовете срещу мобилизациите, там имаше доста осакатени младежи, върнали се от тези безсмислена за тях война, но голямата част от мобилизацията е от Югоизтока, тоест използват се Югоизтока срещу Югоизтока, а именно там са и нашите българи.

В края на август в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе съобщи, че от началото на военните действия има данни за четирима загинали етнически българи.

Вчера е имало протести срещу мобилизацията на жители на две села в Украйна с българско население. В интервю за агенция „Фокус" Антон Киссе коментира, че призовките за мобилизация се изпращат не само в селата, в които живеят българи, но и в други населени места, където има малцинства от други националности. В селата Кюлевча и Стари Трояни повиквателни са получили 440 души. Депутатът във Върховната Рада уточнява, че според официалната информация от Одеска област ще бъдат мобилизирани 4014 души.

Засега повиквателните могат да бъдат отказвани, въпреки коментарите, че се обсъжда мобилизацията да стане задължителна.