Хванали шефа на митницата в Свиленград с подкуп
Хванали шефа на митницата в Свиленград с подкуп / снимка: Dariknews.bg, архив

Шефът на митницата в Свиленград Тодор Караиванов е бил задържан с подкуп, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Арестуваха митнически шеф за подкуп и контрабанда

На 28 януари в рамките на 30-40 минути Караиванов е получил два подкупа. Първият - в размер на 600 лв., вторият - в размер на 600 евро. След получаване на втория подкуп, началникът на митницата е задържан на местопрестъплението. При задържането Караиванов е оказал съпротива.

Извършено е претърсване в кабинета на Тодор Караиванов в сградата на митницата, където е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро.

В жилището му са открити 6000 лв. и три чувала с митнически документи - оригинали и копия.

Върховна касационна прокуратура (ВКП) е образувала досъдебно производство срещу временно изпълняващия длъжността директор на Митница Свиленград за престъплението „подкуп". С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията.

Предстои привличането на Караиванов като обвиняем и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление, както и внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение.

Тодор Караиванов само преди два дни е назначил 20 души в свиленградската митницата, съобщава БГНЕС. Караиванов лично е ръководил комисията, която е избрала измежду 240 души новите митничари. Според служителите в Митница-Свиленград конкурсът трябва да бъде анулиран, а назначенията да бъдат обявени за невалидни.

Караиванов бе награден лично от директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов за добра служба само преди два дни по повод Международния ден на митниците.

Тодор Караиванов управлява за втори път свиленградската митница. Първият път застъпи на поста на 1 февруари 2011, пак по време на управлението на Ваньо Танов, а през 2013 бе преназначен като експерт в дирекция "Митническо разследване и разузнаване" в Централното митническо управление. От есента отново е началник на Митница-Свиленград.