Родители се обявиха против задължителните ваксини
Родители се обявиха против задължителните ваксини / sxc.hu
Родители се обявиха против задължителните ваксини
77708
Родители се обявиха против задължителните ваксини
  • Родители се обявиха против задължителните ваксини

Против задължителните ваксини по детския имунизационен календар се обявиха пациентски организации и родители. В отворено писмо, адресирано до отговорните институции, от пациентски организации „Заедно с теб", подкрепени от подписите на 3000 родители, настояват детските имунизации у нас да са доброволни.

Справка на Дарик показа, че ако у нас задължителните ваксини за децата са 9, то във Франция задължителните имунизации при малчуганите са едва три - срещу тетанус, дифтерия и полиомелит.

Председателят на пациентските организации Пенка Георгиева посочи, че застава зад идеята за доброволно имунизиране, тъй като „в момента се експериментирало със здравето на нашите деца."

Според националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова фактът, че у нас задължителните ваксини са повече, за разлика от много от развитите европейски държави, говори, че законодателната ни рамка е по-добра.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в България се обявиха за задължителната ваксинация, посочвайки, че не трябва заради няколко странични ефекта, каквито причиняват ваксините, да бъдат поставяни под риск стотици животи.

Родители и пациентски организации са притеснени от факта, че все повече ваксини стават задължителни в българския детски имунизационен календар, посочи Пенка Георгиева: „В края на 2014 година навлезе 6-валентната ваксина. Родители и експерти са притеснени относно нейната безопасност. Факт е, че по данни на Европейската агенция по лекарствата няма данни за безопасност при недоносени деца, няма данни за безопасност при деца с имунодефицит, няма данни за съвместимост с друга ваксина, която се слага едновременно с нея. Сигнализирах фирмите, те не предприеха никакви действия в посока успокояване на обществото. В момента се експериментира с живота и здравето на българските деца".

Против задължителната имунизация за последните три дни са се обявили над 3000 родители, които са „за" свободния избор. Според Георгиева в повечето развити европейски страни, задължителните ваксини са по-малко от нашите. Това за тях е минус, твърди пред Дарик председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас доц. Любомир Киров: „Има страни, в които няма задължителен календар. В разговорите, които сме водили, го отчитат като минус. Вярно е, има страни, в които нямат задължителен характер ваксините. Да, но там индиректно са въведени механизми, които да ги принуждават да си правят определени ваксини, ако не и всички. Т.е. - иска да се запише в училище, детска градина, но за да се случи това, оттам изискват да се докаже, че са направени определен брой ваксини".

Според Киров задължителният имунизационен календар не трябва да отпада: „Да не дава Господ, но може да се случи - едно на 100 000 да има някакъв страничен ефект, но това означава ли, че трябва да бъдат жертвани стотици хиляди животи".

Идеята на родителите и организациите е с подписката си да предизвикат обществен дебат по темата, става ясно още от отвореното писмо, адресирано до българските институции.