Стена на срама за фирмите, които не плащат здравни осигуровки
Стена на срама за фирмите, които не плащат здравни осигуровки / Sofia Photo Agency, архив

„Стена на срама" очаква фирмите в страната, които не плащат на своите служители здравни осигуровки.

За тях ще има публичен регистър, обеща в Бургас зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Той увери, че през 2015-а държавата ще вземе мерки за облекчаване на пациенти, които пътуват за онкологично лечение в чужбина.

До две седмици се очаква да бъде одобрен от ръководството на здравното министерство т.нар. „спешен пакет", изготвен от Научното дружество по спешната медицина. Той ще гарантира медицинските услуги и на здравнонеосигурените лица. Финансовите средства на НЗОК за извънболничната помощ са увеличени, което ще гарантира достатъчно направления за пациентите, каза д-р Ваньо Шарков.

Правителството ще вземе мерки да облекчи лечението на българите, които сега пътуват до Турция, заради радиохирургията. За тях има най-много получени разрешения в Министерството на здравеопазването, тъй като цената на операциите с кибернож там струват до 8 хил. евро.

Д-р Шарков съобщи, че в рамките на 2015 г., по програма „Джесика", за универститетска болница „Свети Иван Рилски" в София ще бъде закупен супер модерен кибернож, който ще бъде единствен в Европа. Освен в столицата, подобна медицинска апаратура ще трябва да заработи в още поне три лечебници в страната до две години. Зам.-министърът допълни, че с европейски средства ще бъдат направени инвестиции за линейния ускорител във Варна, който поема част от онкоболните пациенти у нас.