Иван Искров предлага Димитър Костов за шеф на банковия надзор
Иван Искров предлага Димитър Костов за шеф на банковия надзор / снимка: БГНЕС, архив

Управителят на БНБ Иван Искров е внесъл в деловодството на парламента предложение Димитър Костов да заеме поста на ръководител на управление „Банков надзор”. Това е станало около 16.00 ч. днес, съобщиха от пресцентъра на БНБ.

В момента Костов е член на Управителния съвет на Централната банка и е шеф на управление „Банково”.

Предложението на Иван Искров идва седмица след като на 21 януари Народното събрание отстрани от поста му вече бившият подуправител на БНБ и шеф на надзора Цветан Гунев. Той бе обвинен в бездействие по отношение на КТБ, както и че не е приложил нужните надзорни мерки за нарушенията в работата на банката.

През юни м.г. Гунев първо излезе в отпуск, а по-късно му бе отнет и достъпът до класифицирана информация. Впоследствие, на 11 декември 2014 г., Софийският апелативен съд потвърди решение на Софийския градски съд от 3 декември за отстраняването на Цветан Гунев като подуправител на БНБ.

Димитър Костов е бил подуправител на БНБ и ръководител на управление „Банково“ от 11 юни 2005 г. до 11 юни 2011 г. С решение на Народното събрание той е избран за нов 6-годишен мандат, който е започнал на 12 юни 2011 г. След излизането на Цветан Гунев в отпуск от средата на юни 2014 г. Димитър Костов, успоредно с изпълнение на своите задължения на ръководител на управление „Банково”, осъществява и оперативното наблюдение, контрол и координация на дейността на управление „Банков надзор”, пише в мотивите си Иван Искров.