Фриц Жоли Жоашен вече е в предварителния арест във Франция
Фриц Жоли Жоашен вече е в предварителния арест във Франция / снимка: БГНЕС, архив

Френските власти са повдигнали предварителни обвинения в тероризъм срещу френски гражданин, екстрадиран от България, който е свързан с нападателите от атентатите в Париж, предаде АП, позовавайки се на източник от съда.

Фриц Жоли Жоашен ще остане в предварителния арест за най-малко четири месеца.

Заподозреният бе задържан на 1 януари от българските власти на българо-турската граница въз основа на заповед за арест, издадена от Франция. Френската полиция подозира, че той е свързан с братята Коаши, които извършиха атентата срещу „Шарли Ебдо”, при който бяха убити 12 души.

Повдигнатите на Жоашен предварителните обвинения са за участие в организирана престъпна група с цел подготовка на терористично нападение и опит да се присъедини към бойците в Сирия, посочи представителят на съда.

Жоашен пристигна вчера във Франция от България. Пред френските съдии той заяви, че е искал да отиде в Турция на почивка, а не за да се присъедини към бойците в Сирия - и че е имал работа, която го е очаквала във Франция.

Случаят на Жоашен е различен от разследването на нападенията срещу „Шарли ебдо” и магазина за кашерни храни в Париж. Френските власти са повдигнали и на четирима други предварителни обвинения по подозрения за връзки с нападателите.