Отбелязват Световния ден на влажните зони
Отбелязват Световния ден на влажните зони / Дарик - Благоевград, архив

С беседа и наблюдение на водолюбиви птици Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград и ученици от Трето основно училище „Димитър Талев” отбелязаха чрез съвместна инициатива Световния ден на влажните зони -2 февруари.

В местността "Бистраците" край река Струма учениците се запознават с водолюбивите птици, обитаващи тази част на региона.

Международната дата традиционно се отбелязва с образователни инициативи и с активното участие на млади хора.

През 2010 и 2011 г. ученици, водени от експерти на регионалната екоинспекцията, наблюдаваха с бинокли водолюбиви птици при рибарниците до кв. «Струмско» на областния център, а през 2012 г. в информационния център на инспекцията бе представен филм за сладководните местообитания.

Световният ден на влажните зони води началото си от 1971г., когато на 2 февруари в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони – Рамсарска конвенция.Това е първият международен договор, засягащ опазването на биологичното разнообразие.

Обявяването за Рамсарско място не налага специални ограничения при ползването на влажните зони, напротив подкрепя риболова и използването на всякакви други ресурси – тръстика, лечебна кал, сол, дивеч и т.н., в разумни граници, осигуряващо дългосрочното им ползване в бъдеще. Всички влажни зони са включени приоритетно в Националната екологична мрежа.