Белгийски медии: България е транзитна точка за европейските джихадисти
Белгийски медии: България е транзитна точка за европейските джихадисти / БГНЕС

България е част от транзитния маршрут, използван най-често от стотици европейски джихадисти, които целят да се прехвърлят към Турция и оттам да навлязат в Сирия, съобщават медиите в Белгия, като се позовават на анализ на агенция "Белга". С това становище е цитиран представител на френските служби за борба с тероризма.

По неговите думи сътрудничеството по този въпрос с българските власти е перфектно. Агенцията уточнява, че след задържането на Фриц-Жоли Жоашен на българо-турската граница, в София, обичайно заобикаляна при големите дипломатически совалки, са пристигнали само в рамките на три седмици генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, държавният секретар на САЩ Джон Кери и британският външен министър Филип Хамънд.

Западни лидери се отбиват в България

Отбелязва се, че Жоашен е бил първоначално задържан на 1 януари на границата с Турция в автобус по сигнал от Франция, че е отвлякъл детето си. Едва след атентата в Париж срещу седмичника "Шарли ебдо" на 7 януари Париж подава към София данни, че извършителите - братята Куаши, са се познавали и са поддържали връзка с Жоашен. Задържането и съдебните заседания около решаването на екстрадицията на Жоашен от България бяха широко отразени в Белгия.

Екстрадираха Фриц Жоли Жоашен във Франция

Отбелязва се, че европейският координатор за борбата с тероризма Жил дьо Керков също е пътувал през този месец до София и е настоял за постоянни проверки на преминаващите границата с Турция. Агенцията цитира европейски дипломати, работещи в Турция, според които след задълбочаването на проверките на турските летища за джихадисти от Европа, все още остава лесно навлизането в страната по суша и море.

В статията се пояснява, че много често досега европейските джихадисти заличават следите на пътуването си към Сирия, като ползват автобуси до Австрия, след това до Унгария, после до София и от там към Турция. Отчита се, че държавите на произход на джихадистите са тези, които трябва да подават данни към Шенгенската информационна система за задържането на подозрителните пътници, защото държавата на проверката (България) няма как иначе да знае тяхното минало и намерения. Посочва се, че случаят с Жоашен не е първият, след като през 2012 г. българските власти са задържали отново по сигнал от Франция Флавиан Моро, сменил вярата си с исляма и възприел радикални възгледи в затвора. Моро бил заловен на сухопътната българо-турска граница заедно с каналджия. По-рано той неколкократно безуспешно опитал да замине от Франция за Сирия със самолет и накрая летял по маршрута Франкфурт-Виена и Виена-София.

В заключение е цитирано становището на представител на турските власти, според когото проблемът досега е в недостатъчната координация между държавите от ЕС. По негово мнение липсва достатъчен обмен на разузнавателни данни. Европейската комисия вчера предложи промени в правилата за работа на Шенгенската информационна система точно в тази посока и занапред се предвижда европейските специални служби да обменят по-бързо и по-лесно информация за предполагаеми терористи. Мярката цели подобряване на възможностите за отнемането на документите за самоличност на онези европейски граждани, които биха се присъединили към терористични групи извън ЕС.

Нововъведенията се очаква да подобрят проверките по външните граници на Общността и в съответните случаи документите ще бъдат отнемани, а уличените - задържани, се поясняваше в съобщението на ЕК.

Източник: БТА