Брюксел, Канбера, Лондон и Аман осъдиха последните екзекуции на ИД
Брюксел, Канбера, Лондон и Аман осъдиха последните екзекуции на ИД / снимка: БГНЕС, архив

Европейският съюз ще направи всичко възможно да бъде потърсена отговорност от виновниците за убийството на японския журналист Кенджи Гото. Това се казва в изявление на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, разпространено днес в Брюксел, предаде ТАСС.

ЕС ще използва „всички средства, с които разполага, за да допринесе към регионалните и международните усилия” в борбата срещу терористичните групировки в Сирия и Ирак, уверява Могерини.

Външните министри на Австралия и на Великобритания осъдиха днес предполагаемата екзекуция на японския заложник, за която съобщи групировката „Ислямска държава”. Двамата увериха, че ще се борят срещу джихадистката заплаха, информира АФП.

Първият британски дипломат Филип Хамънд е на посещение в Австралия за годишни консултации по отбраната с колежката си Джули Бишоп. Мерките срещу тероризма и джихадистката заплаха заемат важно място в дневния ред на срещите им.

От името на Австралия Джули Бишоп изрази съболезнования на народа и правителството на Япония. „Решени сме да водим борба с тероризма в каквато и да било форма’, увери тя.

Хамънд я подкрепи, добавяйки, че съюзниците ще се борят срещу „растящото предизвикателство на екстремисткия ислямизъм, който цели да съкруши основите на държавите нации”.

Япония се зарече днес, че няма да отстъпи пред тероризма, след като джихадистката групировка „Ислямска държава” публикува видео, в което твърди, че нейни бойци са екзекутирали японския заложник Кенджи Гото. Преди седмица ИД пое отговорност за обезглавяването на друг японски заложник - Харуна Юкава.

Властите на Йордания строго осъждат убийството на Гото. Изявление на правителството по този повод излъчи днес държавната телевизия в кралството, информира ТАСС.

По-рано ИД настоя Гото да бъде разменен срещу иракска терористка, държана в йордански затвор. В противен случай групировката заплаши да убие Моаз ал Кесасба, пилот от кралските военновъздушни сили, когото държи в плен. Срокът на ултиматума обаче изтече в четвъртък. Йорданските власти заявиха, че не пускат терористката на свобода, тъй като не могат да се уверят, че пилотът е още жив.

В телефонен разговор с японския премиер Шиндзо Абе йорданският крал Абдула Втори осъди „престъпното, подло деяние, което няма нищо общо с исляма, нито с благородните му предписания”, съобщи дворецът.

Кралят заяви, че „усилията на всички ни в Йордания са насочени към освобождаването на Моаз ал Кесасба”, и призова за „международна солидарност пред лицето на екстремизма и тероризма”. Сафи ал Кесасба - бащата на пилота, изрази пред АФП „солидарност” със семейството на убития японски заложник и надежда синът му да е още жив.

Йордания „ще стори всичко, за да спаси и освободи своя пилот”, увери говорителят на кабинета в Аман Мохамад ал Момани, според официалната агенция ПЕТРА. Аман все още е готов да размени терористката Саджида ар Ришауи, ако пилотът бъде освободен, допълни говорителят, цитиран от Ройтерс. Той увери също, че Йордания „в координация с японското правителство не е пожалила усилия, за да спаси живота” на Гото.

Източник: БТА