Експлозия в центъра на сирийската столица Дамаск взе жертви
Експлозия в центъра на сирийската столица Дамаск взе жертви / снимка: БГНЕС, архив

Най-малко 7 души са загинали, а 20 са били ранени при експлозия на автобус в централната част на сирийската столица Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от АФП.

Неправителствената организация засега не може да уточни какви са причините за експлозията близо до търговската улица "Сук ал Хамидие" в центъра на Дамаск. Държавната информационна агенция САНА съобщи, че при експлозията, "дело на терористи", са загинали четирима и са били ранени 19 души. Автобусът превозвал пътници в района Каласе, близо до базара "Хамидие".

Според директора на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман в автобуса са пътували шиитски поклонници, дошли да посетят свещените обекти в Дамаск.

Позовавайки се на сирийската телевизия "Ал Манар", ТАСС съобщи за седем жертви и 22-ма ранени. Според руската агенция във взривения туристически автобус пътували шиитски поклонници от Ливан, които се готвели да посетят джамията "Сейда Ракия" на входа на базара.

В профил в Туитър, свързан със сирийския клон на Ал Кайда, "Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата), бе съобщено, че член на групировката се е самовзривил в автобус на базара "Хамидие". Публикувана е снимка на мъж, за когото се казва, че е атентаторът, и друга - на останките от автобуса, посочва Ройтерс.

Източник: БТА