Станишев: БСП има потенциал да се очертае като основна опозиция
Станишев: БСП има потенциал да се очертае като основна опозиция / снимка: БГНЕС

БСП има кауза, има потенциал и интелектуален, и идеен, и организационен, не само да се стабилизира и да се очертае като основна опозиция, но и да предложи различен модел за България и на тази основа да печели ново доверие от хората. Това заяви лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев на заключителна пресконференция на семинара на левицата в Пловдив.

Той посочи, че се е получила много активна и позитивна дискусия през тези два дни. Смисълът е ясен да има силен политически старт за БСП на тази трудна година за България и за партията, добави Станишев.

Станишев отбеляза, че в БСП и в европейските социалисти има ясно осъзнаване, че доминиращият последните 25-30 години неолиберален модел е провален и недоволството става все по-голямо. Тази политическа сила на българско и европейско ниво, която даде нов модел, различен, ще има бъдеще и ще получи подкрепа от избирателите, смята Станишев. Амбицията на БСП е да предложим една нова визия за България, добави той.

По думите му най-важното политическо изпитание за БСП през тази година са местните избори. Станишев отбеляза, че са се договорили с председателя на БСП Михаил Миков съвместно с ПЕС през март да организират втори семинар, вече насочен конкретно към местните избори, на който ще бъдат поканени и експерти от
европейски партии.

БСП скъсва с неолиберализма и специално с неговата лява проекция - социаллиберализма, обобщи заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Заместник-председателят на БСП Бойко Великов изрази надежда, че до края на март ще са очертани левите стандарти на политика, които ще предложат на местните избори. Има лява политика, леви стандарти в местната власт, въпросът е хората да разберат какви са и дали са приложими в тези условия, добави той.

Относно левите стандарти за местна политика, Донка Михайлова посочи, че е коментирано, че БСП може да поеме ангажимент поне 50% от издръжката на детските градини да бъде поета от общинските бюджети. В Търговище и Асеновград - две общини, управлявани от кметове на левицата, такси за детските градини на практика няма, добави тя. По думите й друг възможен ангажимент би могъл да бъде патентният данък да е минимален.