Чудодейни икони за сестрите ни в Либия
Чудодейни икони за сестрите ни в Либия / netinfo

Три чудодейни икони ще пазят сестрите ни в Либия. За първи път в столицата ще се съберат на едно място чудотворните ликове на Света Богородица. Светините ще бъдат доведени в храма "Св. Ал. Невски" от Рилския, Бачковския и Троянския манастири на 12 май. Това реши Светият синод. Той прие да организира всенародна молитва за сестрите. Тя е част от мисията "Не сте сами" за спасяването на Валя, Валентина, Нася, Кристияна и Снежана, организирана от "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио. Лично патриарх Максим ще отслужи от 18 ч. на 12 май грандиозен молебен за сестрите.

Трите икони никога не са се събирали на едно място за поклонение, нито пък за напускали границите на манастирите, които ги пазят.

Три лъча от трите манастира ще потеглят рано сутринта на 12 май. От Троянския манастир ще пристигне чудодейната "Пресветая Богородица Троеручица". В Рилската обител се пази най-малко познатата Богородица "Осеновица". Император Мануил I Комнин носил свещения й лик винаги със себе си, за да го закриля. Третата икона пристига от Бачковския манастир. За чудесата, които е сътворила, се носят легенди от десетилетия.

Веднага след като патриарх Максим отслужи молебена в 18.30 ч. ще започне и вечернята за миряните. На следващият ден, в неделя в 9.30 ч. патриарх Максим ще отслужи Света Божествена литургия. В пътя на светите икони, шествията ще бъдат придружени от десетки архиереи и висши духовници.

Рилската Богородица ще се съпровожда от Неврокопския митрополит Натанаил, Адрианополския - Евлоги, игумен на манастира и Велички епископ Сионий - ректор на софийскита семинария. Бачковската икона тръгва за София с Пловдивския митрополит Николай, Русенския - Неофит, Деволски епископ Теодосий и игуменът на манастира Архимандрит Борис. Троянската Троеручица пък ще се придружава под строга охрана от Ловчанския митрополит Гавраил, Плевенския митрополит Игнатий, Великотърновския митрополит Григорий и игумена - Мелнишки епископ Генадий. Хиляди християни ще се помолят за скорошното освобождаване на сестрите в Либия