Стойнев: Кабинетът Борисов 2 ще задълбочи кризата
Стойнев: Кабинетът Борисов 2 ще задълбочи кризата / DarikNews.bg

Социалистите са готови с предложения за пенсионната реформа, а с набелязаните мерки ще бъдат запознати и синдикалните структури от Старозагорски регион, обеща депутатът от БСП Лява България Драгомир Стойнев.

Социалистите настояват за гъвкави форми на пенсиониране, за връщане на точковата система, за запазване на швейцарското правило и солидарния модел. Те са против увеличаването на стажа и възрастта, с изключение на онези, които са на пазара на труда от 2000-та година и се обявяват „за" правото на избор при прехвърлянето на партиди от професионалните фондове към ДОО. Висшето образование да се признава за осигурителен стаж при придобиване право на пенсия, така както е в още 11 държави, настояват още от БСП. „Винаги сме считали, че това е една голяма несправедливост", посочи Драгомир Стойнев и припомни, че подобна законодателна инициатива съществува още от 2011 година, когато бе отхвърлена от ГЕРБ.

В Стара Загора народният представител от БСП Лява България коментира и една от най-важните теми в последните седмици-санирането. „Тези действия няма да бъдат безплатни, тъй като ще се вземе финансов ресурс от чужбина с държавна гаранция и в следващите 10 години всички българи ще го връщат, и то с лихви. Хората от селата ще заплатят частната собственост на хората от града, т.е. няма безплатен обяд". Стойнев припомни, че все още няма конкретен доклад, който да посочи с колко ще се подобри енергийната ефективност след санирането. „Ако целта е да се осигури държавен ресурс за местната власт, за да си финансира изборите-да, това ще бъде постигнато", категоричен е той.

След първите сто дни на кабинета Борисов социалистите виждат правителство от четири партии, които не знаят накъде водят държавата, липсват конкретни ангажименти, разписани в дългосрочна програма, няма екипност, съществува напрежение сред министрите. „Единственото, което се вижда е, че държавата задлъжнява ударно. Кабинетът Борисов- 2 ще задълбочи кризата в страната", убеден е Драгомир Стойнев.