В парламента обсъждат новия заем от 16 млрд. лева, БСП организира протест
В парламента обсъждат новия заем от 16 млрд. лева, БСП организира протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Новият държавен заем за 16 милиарда лева ще обсъдят в Народното събрание депутатите в началото на пленарното заседание. Паралелно с дебатите от 11:00 ч. пред парламента на протест излизат социалисти, организирани от депутата от БСП Мая Манолова.

От БСП обвиниха управляващите, че искат да си осигурят финансово спокойствие, като изтеглят нов заем от 16 милиарда лева.

ГЕРБ: 16 млрд. лв. дълг се отнасят за 3-годишен период

От ГЕРБ пък обясниха, че социалистите създават излишни скандали и се аргументираха, че дългът не ражда дефицит, а е начин да се финансира дефицит.

Максималният срок за връщане на заема е 30 години, а лихвата е до 10%. Това е записано в мотивите на премиера Бойко Борисов към законопроекта за ратифициране на Договора за дилърство между България и Ситигруп Глобъл Маркетс имитид,HSBC Банк , Сосиете Женерал и Уникредит Банк.

HSBC е банката, която е в основата на голям международен скандал за укриване на данъци. През миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов призна, че именно тези банки са помогнали на държавата да изплати парите на вложители в КТБ, а в замяна правителството се е задължило да върне жеста като изтегли облигационен заем от тях.