БСП и „Атака” заедно на протест срещу новия дълг
БСП и „Атака” заедно на протест срещу новия дълг / снимка: БГНЕС

Паралелно с дебатите за новия държавен заем от 16 млрд. лева пред Народното събрание на протест излязоха близо 200 социалисти, организирани от депутата от БСП Мая Манолова. Към протестиращите се присъединиха както депутати от партията, така и привърженици на Атака.

Мая Манолова заяви, че народният гняв ще се излее с протести и с искане за оставка срещу управляващите. Бяха раздавани банкноти от 10 000 лв., а Манолова обясняваше, че това ще са задълженията на децата и на внуците ни. По думите й тази 10-процентна лихва за дълга наистина не е изгодна.

Според протестиращите тази лихва от 10 процента е доста по-голяма в сравнение с миналогодишния дълг, срещу който имаше недоволство по време на правителството на Орешарски.

Един от протестиращите заяви, че това е един сценарий за влизане в дългова спирала и повтаряне на гръцкия сценарий. По думите му фискалният резерв в момента надвишава малко 9 млрд., а 3 от него са в евро и не може да си обясни защо трябва да се поддържа толкова голям фискален резерв и да се плаща лихва, а същевременно да се взима нов дълг за след 3 години.

Друг от протестиращите постави под съмнение една от четирите банки, свързани с този дълг от 8 млрд. евро и по повод информациите, които излязоха за нея.

Към обяд хората започнаха постепенно да се разотиват.

БСП и Атака заедно на протест срещу новия дълг
netinfo