Атентати с коли бомби взеха 40 жертви в Либия
Атентати с коли бомби взеха 40 жертви в Либия / БГНЕС, архив

Взривовете на три коли бомби разтърсиха източния либийски град Коба. Загиналите са 40 души, а ранените са 70, съобщават местни източници от силите за сигурност и здравните органи, цитирани от Ройтерс.

Екстремисти, верни на "Ислямска държава", обявиха чрез социалните мрежи, че са извършителите на нападенията. В съобщението, постнато от името на "Ислямска държава, провинция Киренайка", се казва, че атаките са били "отмъщение за пролятата кръв на мюсюлмани в град Дерна", бомбардиран от египетски самолети след екзекуцията на 21 египетски копти от бойци на ИД.

По-рано днес председателят на парламента Агила Салех Иса каза, че изглежда бомбите са били в отговор на египетските въздушни удари по намиращия се недалеч град Дерна - гореща точка на радикалния ислямизъм.

В понеделник Египет предприе авионападения срещу предполагаеми цели на "Ислямска държава" в Дерна, ден след като групировката разпространи видеозапис с екзекуцията на работници египетски християни /копти/.

По данни на местния щаб по сигурността и общинската управа в Коба днес на бензиностанция в града са избухнали три бомби. Самият председател на парламента Агила Салех Иса е родом от това населено място.

"Обявяваме седемдневен траур за жертвите от Коба", каза той пред телевизия "Ал Арабия". "Мисля, че тази операция е отмъщение за станалото в Дерна".

Официален източник от силите за сигурност посочи, че при атентатите с колите бомби вероятно става дума за самоубийствени нападения, но че засега няма повече подробности.

Либия е в хаос, в страната има две правителства и два парламента, които си оспорват легитимността четири години след свалянето от власт на Муамар Кадафи, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА