Улф Брунбауер се извини
Улф Брунбауер се извини / netinfo
Мартина Балева и Улф Брумбауер от Института за Източна Европа към Берлинския свободен университет, разработиха  проект, според който Баташкото клане е чист мит, а неговите жертви са доста  преувеличени. Присъдата и на академичните среди у нас, и на българските политици бе еднозначна - това е псевдонаучна изява и остра провокация към нашата национална история и памет.

Д-р Улф Брунбаур изпрати e-mail до български медии, в който се извинява за получилото се недоразумение по проекта „Батак като място на българската памет“. Ето и пълния текст на писмото:

В последните дни в българските медии интензивно се писа за проектаБатак като място на българската памет“ във връзка с организирането на изложба и академична конференция по темата.

Ние, организаторите на проекта, много съжаляваме, че по този начин се е създало впечатлението, че отричаме клането в Батак. Това впечатление е резултат от съвсем неправилна информация. За разяснение на фактите искаме да поясним на българската общественост целите на проекта.

1. Проектът не отрича трагичните събития, случили се в Батак през 1876 година.
2. Проектът се занимава с изобразяването на клането в Батак в картини и по- специално с картината на полския живописец Антони Пиотровски.
3. Освен това проектът се занимава с въпроса за ролята на Батак в колективната памет на България.
Проектът е научен и не преследва никакви политически цели.


Ние дълбоко съжаляваме за появилите се недоразумения и сме по всяко време на разположение да отговаряме на въпроси, свързани с проекта.


С уважение
Д-р Улф Брунбауер