БСП Враца с декларация против вземането на нов дълг
БСП Враца с декларация против вземането на нов дълг / Дарик Враца - архив

Областният съвет на БСП Враца разпространи Декларация, в която настоява правителството да оттегли внесения в Народното събрание Законопроект за  ратифициране на договор за дилърство, договор за агентство и на Акт за поемане на задължения от Република България, на стойност 16 млрд. лв. външен дълг. В Декларацията социалистите изказват притеснения за изпадане в дългова спирала и дават пример с Гърция, чиито външен дълг пред 2004 година е бил 63 млрд. а 2008г. вече е над 500 млрд.евро.

В Декларацията се казва още „Получава се парадоксалната ситуация, че българските банки са свръхликвидни, а ние ще плащаме лихви, забележете, до 10%! При условие, че основният лихвен процент на Европейската централна банка е 0.5%.

Няма да коментираме, че лихвата, при която бе записан последният външен дълг е 3.05%. От къде дойде тази разлика от 7%? Или, по – скоро, къде ще отиде?

Днес бедна България депозира валутния си резерв при лихва от 0.5%, а взема заеми много по – скъпо. Не е ясно, какво е брокерското възнаграждение…

„Дълговото финансиране на нарастващ дефицит е изключително опасен път, по който, ако една страна тръгне, връщането назад е много болезнено. Увеличаването на дефицита и задлъжнялостта по този начин е безотговорно както спрямо нас, така и спрямо бъдещите поколения.“ !

Знаете ли кой го казва? Това е буквален цитат от мотивите на ветото на Президента Плевнелиев. Президентът, който днес мълчи.“ От БСП Враца настояват и „правителството да представи пред Народното събрание намеренията си за външни заеми и да обоснове конкретната необходимостта от тях.

Всичко друго е в нарушение на Конституцията на Република България, Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г.  и най – вече в грубо нарушение на  интересите на българските граждани, които ще плащат тези задължения. Но не само днешните граждани, а и техните деца.“

 

Декларацията е подписана от председателя на Областния съвет на БСП Враца инж.Делян  Дамяновски.