Хиляди пациенти може да останат без достъп до рехабилитация
Хиляди пациенти може да останат без достъп до рехабилитация / sxc.hu
Хиляди пациенти може да останат без достъп до рехабилитация
78284
Хиляди пациенти може да останат без достъп до рехабилитация
  • Хиляди пациенти може да останат без достъп до рехабилитация

Хиляди пациенти има опасност да останат без достъп до рехабилитация. Причината е, че се обсъжда проект за промяна на клиничните пътеки за рехабилитация, според който всеки пациент ще има право на седем дни рехабилитация, само веднъж годишно.

Така, ако някой има болки в гърба или кръста и се възползва от рехабилитация, а по-късно през годината счупи крак, той ще трябва да изчака следващата година, за да получи безплатно лечение, информираха от Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина.

Оттам вече са сезирали омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация, тъй като считат промените за дискриминация спрямо всички българи.

За рехабилитация има две клинични пътеки. С новите промени се забранява и двете да бъдат използвани, в рамките на една година, уточни председателят на асоциацията и директор на болницата за рехабилитация в „Овча Купел" д-р Татяна Ангелова:

„Т.е. ако си приет по 241 пътека и си изстинал през зимата, ако нещо ти се случи на опорно-двигателния апарат, счупиш крак, нямаш право на рехабилитация, защото вече си използвал 241-а пътека. Това е невероятна дискриминация на всички пациенти. Ние по принцип сме ощетили пациентите с рехабилитация с продължителност 7 дни, а сега му налагаме ограничения, които са в ущърб на здравето на пациента".

Промените са предприети, защото е установено, че две или три здравни заведения за рехабилитация източвали Здравната каса, добави Ангелова:

„Ако наистина НЗОК установява нарушения, да използва административните си лостове за наказване на тези здравни заведения, извършили нарушения. А не да обяснява че има хора, които са приели 180 пациенти за един ден - след като е установено, трябва да може да се санкционира".

Няма как да съществува медицина без рехабилитация, добавя д-р Илза Попова, директор на велинградската рехабилитационна болница.

„По данни на Европейската асоциация по физикална и рехабилитационна медицина нашата специалност дава 35 пъти по-евтино, по-икономически изгодно, ефект от лечение, отколкото всички останали специалности", добави тя.

Промените в момента са достъпни за обществено обсъждане и предстои да бъдат приети от Министерския съвет.