Кадурина: Манипулативно е обвинението срещу частната клиника във ВМА
Кадурина: Манипулативно е обвинението срещу частната клиника във ВМА / Sofia Photo Agency, архив

Обвинението, че съществува частна клиника на територията на Клиниката по дерматология към Военномедицинската академия, и че се извършват злоупотреби за милиони е манипулативно.

Това заявява в свое становище началникът на клиниката проф. Мирослава Кадурина, която заедно с бившия директор на болницата ген. Стоян Тонев бе замесена в корупционен скандал, свързан със злоупотреби за сметка на Военната болница.

В писмо до медиите Кадурина посочва, че по закон поликлиниката към Военномедицинската академия не работи по договор със Здравната каса и достъп до доболнична помощ имат само военнослужещи. За да получат достъп до нея всички, били създадени звена за доболнична помощ, едно от които е въпросната частна дерматологична клиника, която е сключила договор с болницата.

Кадурина добавя, че на територията на Военната болница има десетки медицински центрове, създадени по този модел, тъй като това била юридическата форма, под която пациенти от цялата страна можели да имат достъп до лечение във ВМА.

В заключение дерматологът посочва, че „кампанията за очерняне на дейността на Клиниката по дерматология" ще рефлектира и върху пациентите, и върху медиците, които работят в нея.

В допълнение от Българското дерматологично дружество призовават за сдържаност в отправянето на обвинения докато не станат ясни решенията на компетентните органи. Със случая вече се заеха от прокуратурата и от Сметната палата.