Трансплантация на човешка глава може да бъде направена до две години, твърди хирург
Трансплантация на човешка глава може да бъде направена до две години, твърди хирург / Thinkstock/Getty Images

Първата трансплантация на човешка глава може да бъде направена до две години, твърди хирургът Серджо Канаверо, съобщи в. "Дейли телеграф".

Операцията би трябвало да удължава живота на хора, получили дегенерация на мускулите и нервите, или на хора с рак в напреднал стадий.

Д-р Канаверо планира да обяви проекта на конференция на Американската академия на хирурзите невролози и ортопеди в Анаполис, Мериленд, през юни. Той е публикувал вече статия за метода в сп. "Сърджикъл нюролъджи интернешънъл".

Главата на реципиента и тялото на донора ще бъдат охладени в началото на операцията, за да бъде удължено времето, през което клетките могат да оцелеят без кислород. Тъканите около врата ще бъдат разрязани и основните кръвоносни съдове свързани с малки тръби.

След това ще бъде разрязан гръбначният мозък и главата на реципиента ще бъде преместена върху тялото на донора. Двата гръбначни мозъка ще бъдат свързани с химикала полиетилен гликол, който спомага за смесването на мазнините в клетъчните мембрани.

След това човекът ще бъде поставен в кома за около четири седмици, за да не се движи по време на зарастването. Очаква се пациентът да може да движи и чувства лицето си, да говори със същия глас и да може да ходи до една година.

Д-р Канаверо предлага операцията от 2013 г., но тогава тя е отхвърлена. Той твърди пред сп. "Ню сайънтист", че би я направил само ако обществото я иска.

Първата успешна трансплантация на глава е направена с маймуни в САЩ през 1970 г. Маймуната тогава живее девет дни, но имунната система отхвърля главата.

Източник: БТА