Директорът на „Пирогов” депозирал оставка, министър Москов не я приел
Директорът на „Пирогов” депозирал оставка, министър Москов не я приел / БГНЕС
Директорът на „Пирогов” депозирал оставка, министър Москов не я приел
78318
Директорът на „Пирогов” депозирал оставка, министър Москов не я приел
  • Директорът на „Пирогов” депозирал оставка, министър Москов не я приел

Директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов си депозирал оставката поради невъзможност да се справи с управлението на болницата с наличните финанси. Здравният министър д-р Петър Москов обаче не я е приел и след един „мъжки разговор" с Миланов го убедил да продължи да ръководи лечебното заведение. Това стана ясно на извънреден брифинг, който двамата дадоха пред сградата на лечебното заведение. Без да посочи повече конкретика, министърът пое ангажимент да промени политиката си към болницата, да изведе на преден план проблемите в нея и да започне да работи за решаването им. Оказа се, че до момента „Пирогов" е натрупал задължения в рамките на 20 млн. лв.

Оставката си проф. Стоян Миланов депозирал в Здравното министерство преди ден. Видимо разстроен днес той обясни, че е предприел един личен и морален акт.

„Почувствах в един момент невъзможност да си изпълнявам функцията при сегашната ситуация. Никога и по никакъв начин не ми е налаган натиск, от който и да е министър до момента, да си подам оставката. Това е лично мое решение. То беше продиктувано от невъзможността при сегашната ситуация болницата да функционира по начина, по който аз искам, заради задължението да обслужваме тези пациенти, отчитайки нейната специфичност", заяви проф. Миланов.

Здравният министър Петър Москов, обаче, разубедил Миланов в намеренията си:

„Имахме мъжки разговор. Понякога просто има нужда от няколко човешки и мъжки думи за подкрепа. Ние с него сме не просто колеги, но мога да кажа и приятели", заяви министърът.

По време на въпросния „мъжки разговор" Москов обещал на Миланов, че ще работи за отстраняване на проблемите в лечебното заведение.

„Болница „Пирогов" има своите специфики и трябва да бъде разглеждана по специфичен начин. Означава ясният ми ангажимент за максимално бързо подновяване, защото това, което е преляло чашата на професора, е крайно амортизираната апаратура в много от важните звена на „Пирогов". То не е мой проблем, не е негов проблем, това е проблем на пациентите, който ние заедно трябва да решим. Поел съм този ангажимент спрямо ясно изработен график за спешността на всяко едно от тези неща и да направим нужното - на ниво министерство и правителство, за да може постепенно тези проблеми да бъдат решавани", заяви министър Москов.

От думите на Миланов и Москов стана ясно още, че болницата има дългове за около 20 млн. лв.