Дават на митничарите право да арестуват и разследват
Дават на митничарите право да арестуват и разследват / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министерството на финансите предлага митничарите да получат правомощия да „разследват, издирват и конвоират лица, които извършват контрабанда и измами с ДДС".

Това става ясно от предложенията за промени в Закона за митниците, които са публикувани за обществено обсъждане.

Предлага се на митничарите да бъде позволено да разследват престъпления, свързани с укриване на ДДС и акцизи при внос.

"Приходите в държавния бюджет от акциз и ДДС при внос се контролират от митниците, съгласно настоящата редакция на НПК, действията по разследване не могат да се извършат от разследващ митнически инспектор, поради липса на компетентност. С разпоредбата се цели по-голяма бързина и ефективност при разкриването на престъпления, свързани с избягването и неплащането на акциз и ДДС в големи размери, поради взаимодействието между контролния и разследващия орган, които са в едно и също ведомство", гласят мотивите на МФ.

Освен това, ако предложенията бъдат приети, митничарите ще могат да осъществят и оперативно-издирвателна дейност. Това би трябвало да доведе до "по-голяма бързина и ефективност при разкриване на престъпленията".

"Оперативно-издирвателната дейност като правомощие на митническите органи ще позволи по-ефективно взаимодействие между издирващия и разследващия орган, тъй като към момента в хода на разкриване на престъпленията, органът с разследващи правомощия е митнически орган, а органът, оправомощен да извършва оперативно-издиравтелни дейности е орган на Министерството на вътрешните работи, което изисква допълнителна междуведомствена координация и води до забавяне на производството", допълват от финансовото министерство.

Сред другите идеи, с които правомощията на митничарите се увеличават значително, са и тези, които ще им позволят да извършват арести на контрабандисти на акцизни стоки за 24 часа и конвоиране на задържани за 72 часа.

Източник: БГНЕС