БСП: Искаме нашите деца да живеят в България!
БСП: Искаме нашите деца да живеят в България! / БСП Стара Загора

Старозагорските социалисти и членовете на партиите от коалиция „БСП лява България" изразиха и тази вечер острото си възмущение и несъгласие с решението на управляващото мнозинство за поемане на нов дълг от 16 млрд. лева. Те отново излязоха на спонтанно шествие по улиците на Стара Загора с български знамена и скандирания: "Не на дълга!" и "Оставка!".

Участниците в протестната проява, носеха банкноти "горановки" с лика на финансовия министър Владислав Горанов с номинал 10 000 лева и раздаваха на минувачите.

Пред Областна администрация общинският председател на БСП Валентина Бонева прочете политическа позиция на левицата.

Ето и пълният й текст:

„За 100 дни управление на правителството на Бойко Борисов обществото ни стана свидетел на скандали, задкулисни договорки, дясна, псевдореформаторска политика, която прави още по-тежък живота на хората и води до огромна задлъжнялост.

В последния момент и без достатъчно информация управляващите договориха гласуването на дълг от 16 млрд. лева, който ще им осигури желаното от тях, но привидно спокойствие до следващите избори. Решението бе взето непрозрачно, без широко обсъждане и изненадващо за обществото. С този дълг има опасност да се влезе в дългова спирала, непосилна за бъдещите поколения.

В този изключително важен момент отсъствието на министър-председателят Бойко Борисов от дебатите в Народното събрание бе пореден пример за грубо пренебрегване на парламентаризма в България.

Подкрепата за дълга показа, че бяха потъпкани всякакъв морал и принципи в политиката. Обществото ни стана свидетел на театър и „търговски сделки". В рамките на часове партии и коалиции смениха кардинално позицията си. Разширяването на управляващата коалиция се случи на базата на задкулисие и отказ от заявени ангажименти. Занапред цялата отговорност за настъпващите негативни последици носят ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, АБВ и присъединилите се вече явно към тях ДПС и БДЦ.

За пореден път политиката на днешните управляващи показа, че е вредна и пагубна за хората и за България. Липсват виждания за развитие и растеж, за които ние настояваме.

Искаме нашите деца да живеят и работят в родината си, искаме развита икономика и работа за всички!"