Проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй е около 5.3 млрд. долара
Проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй е около 5.3 млрд. долара / снимка: БГНЕС
Уестингхаус: Проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй е около 5.3 млрд. долара
78336
Уестингхаус: Проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй е около 5.3 млрд. долара
  • Уестингхаус: Проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй е около 5.3 млрд. долара

„Уестингхаус" съветва да вземем нов заем за строежа на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" заради рекордно ниските лихви. Това стана ясно от думите на вицепрезидента на компанията Майкъл Кърст.

Той заяви, че 5.3 милиарда долара ще струва новият ядрен блок на централата. По думите му основният фактор при строеж на всяко съоръжение е лихвата, а нивата са рекордно ниски и затова сега е моментът да се инвестира в подобен проект.

Според Кърст токът ще бъде много по-скъп, ако не бъде построен още един блок на електроцентралата.

Вицепрезидентът на „Уестингхаус" Майкъл Кърст обяви, че 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" ще струва 5.3 милиарда долара . "Проектната цена на „Уестингаус" ще бъде около 5.3 милиарда долара, всяка друга цена над тази ще бъде сума, която собственикът - АЕЦ Козлодуй ще трябва да понесе отвъд съоръжението, както и сумите за финансиране на разходите".

В тази цена обаче не са включени разходите за гориво и за извеждането на блока от експлоатиция след 60 години, колкото се очаква да бъде животът му, както и харчовете по разглобяването.

„Един от най-важните фактори в един ядрен проект или всеки голям проект с дълга продължителност е сумата за финансиране на разходите и лихвата. Това, което моят колега каза, е, че в момента сме в исторически момент с много ниски нива на лихвите, а това, което ние можем да контролираме, е собствената цена на съоръжението. Това, което сме предложили на България, е съоръжение за грубо 5.3 милиарда долара, което смятаме, че е най-ниската цена, давана в света. Но също казваме, че днес при ниските лихвени нива, може да финансирате съоръжението. Сега е моментът да се инвестира в такъв проект", каза Кърст.

По данни на компанията 75 долара на мегаватчас ще струва произведеният ток от новия реактор на АЕЦ-а. Майкъл Кърст заяви, че ако се постигнат всички споразумения и започне подписване на договори с българските подизпълнители през 2025 година 7-ми блок може да стартира. По думите на Кърст токът ще бъде много по-скъп, ако България не построи още един блок на електроцентралата. С правителството постоянно се говори по условията на сегашния акционерен договор, който беше подписан по време на правителството на Орешарски, каза още той. Кърст заяви, че окончателно инвестиционно решение няма да има в следващите три години, защото тепърва започват обсъжданията за инвестициите.