Путин: Убийството на Немцов е провокация
Путин: Убийството на Немцов е провокация / снимки: БГНЕС

На руския президент Владимир Путин незабавно бе докладвано за убийството в Москва на Борис Немцов, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, предаде ТАСС. "Путин отбеляза, че това жестоко убийство има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер", отбеляза Песков.

Опозиционният политик Борис Немцов е убит в Москва

Малко по-късно Путин увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да понесат заслужено наказание организаторите и извършителите на убийството на Борис Немцов, предаде ТАСС.

Държавният глава изпрати съболезнования на Дина Ейдман - майката на убития политик, уточнява агенцията, цитирайки пресслужбата на Кремъл. „Искрено споделям мъката, която Ви сполетя”, подчертава президентът по повод „подлото и цинично убийство”. „Борис Немцов остави своя следа в историята на Русия, в политиката и обществения живот”, изтъква Путин.

„Случи му се да работи на значими постове в трудния преходен период за страната ни. Той винаги прямо и честно заявяваше своята позиция, отстояваше своето гледище”, отбелязва руският лидер.

Следствието прави всичко възможно за разкриване на извършителите на убийството на Борис Немцова, заяви говорителят на федералното следствие Владимир Маркин, цитиран от ТАСС.

Руският премиер Дмитрий Медведев също поднесе съболезнования на роднините и близките на Борис Немцов във връзка с трагичната му гибел, съобщи пресслужбата на правителството, цитирана от ТАСС.

„Потресен съм от жестокото, цинично убийство на Борис Ефимович Немцов. Това е огромна лична трагедия за вас - неговите роднини и близки. Голяма загуба за обществото ни, чиито свободи и ценности той винаги е отстоявал”, посочва Медведев.

„Борис Немцов се нареди сред най-талантливите политици от периода на демократичните преобразования в страната ни. И до най-последния си ден остана ярка личност, принципен човек. Действаше открито, последователно и никога не измени на възгледите си. Такъв ще си остане и в паметта ни”, подчертава руският премиер.

Путин Убийството на Немцов е провокация
netinfo

Междувременно лидерът на руската опозиционна партия "Яблоко" Сергей
Митрохин призова президента Владимир Путин лично да поеме контрола върху разследването на убийството на Борис Немцов, предаде ТАСС.

Това "чудовищно престъпление" е свързано с политическата му дейност. Това е предизвикателство не само към опозицията, но и към ръководството на страната, заяви Митрохин.

Бившият съпредседател на РПР Парнас Владимир Рижком каза за ТАСС, че е шокиран от случилото се. Това е третият случай след убийствата на Галина Старовойтова и Сергей Юшенков - на убийство на политик от национален мащаб, заяви Рижков.

Съпредседателят на РПР Парнас Михаил Касянов също каза, че е потресен от случилото се, но добави, че е уверен, че "изродите", убили Немцов, "скъпо ще си платят". "Сега всеки опозиционер има нужда от защитата на обществото", каза Касянов.

Източник: БТА