Гърция няма да иска трети спасителен пакет
Гърция няма да иска трети спасителен пакет / снимка: БГНЕС, архив

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че страната няма да иска трети спасителен пакет, а въпросът как Атина да връща свръхголемия дълг е още на масата за преговори с европейските кредитори, съобщи АП.

„Някои заложиха на трети спасителен пакет, на възможността за трети спасителен заем през юни. Съжалявам, но отново ще ги разочаровам. Нека забравят за това. Гръцкият народ сложи край на спасителните заеми със своя вот”, каза Ципрас на заседание на кабинета, цитиран от Ройтерс.

Лявото правителство бе избрано миналия месец с обещанието да премахне мерките за икономии, наложени съгласно договора за спасителен заем в размер на 240 млрд. евро, отпуснат от страните от еврозоната и Международния валутен фонд.

Ципрас обеща да започне да „работи усилено”, за да изпълни обещаните реформи, след като германският Бундестаг одобри днес 4-месечното удължаване на спасителната програма на Атина.

Германският парламент даде днес вот на доверие на Европа. Сега Европа призна, че Гърция е обърнала нова страница. Започнахме да работим усилено, за да променим Гърция в рамките на Европа, която променя посоката си”, заяви вчера Ципрас в интервю за телевизионния канал „Евронюз”.

Според него правителството ще започне усилията си да „оздрави фискалната и социална справедливост, като в същото време увеличава годишния си доход”. Това включва уверения, че всички гърци ще плащат своите задължения по отношение на данъците, строителството и ефективността на публичните финанси, борбата с престъпността, прозрачността и върховенството на закона.

Източник: БТА, БГНЕС