Облакът на Смит ще се сблъска с галактиката ни след 30 млн. години
Облакът на Смит ще се сблъска с галактиката ни след 30 млн. години / Thinkstock/Getty Images

След 30 милиона години облакът на Смит ще се сблъска с нашата галактика. Смит е гигантски облак, който се е насочил към нашата галактика. Астрофизици, които го следят след откриването му през 60-те години на миналия век, наскоро разкриха тайна, свързана с произхода му, съобщи сп. "Сианс е авнир".

"Облакът на Смит произхожда от много отдалечен район във Вселената", заявиха учени под ръководството на Джей Локман от Националната радиоастрономическа обсерватория на САЩ, които извършват наблюдения с помощта на телескопа Грийн банк в Западна Вирджиния. Причини за паника обаче няма. Тайнственият и огромен облак се движи със скорост 870 000 км в час, но ще стигне до пределите на Млечния път едва след около 30 милиона години.

За облака за пръв път се заговори, когато американската студентка Гейл Смит от университета в Лайден, Холандия, изследвала данни, събрани от радиоастрономическа обсерватория в северната част на страната. Така открила движещ се обект с дължина 11 000 светлинни години и ширина 2500 светлинни години, който тогава се намирал на 8000 светлинни години от галактичния диск. Обектът можело да бъде открит единствено в спектъра на радиовълните и затова дълго време останал незабелязан. Гейл Смит първа установила, че масата му е 1 милион пъти по-голяма от слънчевата. След това облакът бил забравен, защото тогавашните телескопи не позволявали да се научат повече неща за него. За облака се заговорило отново на годишната конференция на Американското астрономическо дружество в Тексас през 2008 г.

Тогава Локман изненадващо обяснил, че в далечното минало облакът е взаимодействал с Млечния път. Наблюденията му сочели, че облакът е преминал през ръкави на нашата галактика. Това твърдение породи много въпроси. Дали облакът на Смит не минава като комета близо до нашата галактика веднъж на неколкостотин милиона години? Някои учени предложиха хипотезата, че става дума за газ, който се е откъснал от нашата галактика.

Хипотезата обаче бе отхвърлена от Локман и екипа му. Според тях облакът на Смит не може да бъде фрагмент от нашата или която и да било друга галактика. Причината за това е, че галактичният газ съдържа малки, но откриваеми количества азот и въглерод, които са по-тежки от хелия и водорода.

Облакът на Смит обаче е съставен единствено от хелий и водород. Евентуалното му минаване в миналото през ръкав на Млечния път не е довело до химичното му "замърсяване". Как обаче е запазил цялостта си след минаването си през галактичния ръкав?

Учени от Федералния политехнически институт в Лозана и Обсерваторията в Соверни, Швейцария, потърсиха отговор на този въпрос. Като използваха данни, събрани от телескопа Грийн банк, и направиха компютърна симулация, те заключиха, че сцеплението на облака на Смит може да се обясни единствено с наличие на тъмна материя край него. Тя е невидима и въздейства чрез гравитацията си.

Източник: БТА