Робот „муле” ще помага на войници на бойното поле
Робот „муле” ще помага на войници на бойното поле / снимка: Guliver/Getty Images

Новият четирикрак робот Spot, създаден от лабораториите „Бостън дайнамикс”, е по-впечатляващ от предшествениците си, съобщи сп. „Сианс е авнир”. Как да се помогне на войниците на бойното поле? Въпросът се проучва от редица лаборатории, които получават поръчки от Американската агенция за перспективни военни разработки (ДАРПА).

Някои лаборатории разработват екзоскелети, а други - ризници, напомнящи тази на Железния човек. Лабораториите „Бостън дайнамикс”, които са собственост на Google, заложиха на друга стратегия - създаване на четирикрак робот „муле”, който придружава войници на бойното поле.

Досега са създадени няколко поколения подобни роботи. Spot обаче е по-бърз от предшествениците си. Наскоро бе показано видео, на което се вижда, че изкачва много по-лесно хълм в сравнение с импозантния робот Alpha Dog, за който се смята, че може да пренесе на гърба си 180-килограмова екипировка.

Когато Spot ходи или се възстановява след удар, целящ да се наруши равновесието му, движенията му са досущ като тези на животно.

Роботът е свързан и с две важни новости. Едната е, че е снабден с електродвигатели, а не с термодвигатели. Това го прави по-безшумен. Другата се състои в това, че на главата му е монтиран сензор, който му помага да се придвижва по трудни терени.

От „Бостън дайнамикс” не уточниха дали електрическата версия на робота, която е с по-малки размери, е предназначена за пренасяне на товари, или за изследване на терена преди минаването на войниците.

Източник: БТА