Астронавтите от НАСА отново излязоха в открития космос
Астронавтите от НАСА отново излязоха в открития космос / снимка: Guliver/Getty Images

Американските астронавти Бари Уилмор и Тери Въртс от екипажа на Международната космическа станция (МКС) излязоха за трети, последен път в открития космос, предадоха АП и ТАСС.

По данни на НАСА „космическата разходка” е започнала в 6.52 ч. по времето на Източното крайбрежие на САЩ или в 13.52 ч. българско време, когато Уилмор и Въртс са напуснали станцията със 122 м кабели, две антени за инсталиране, както и с друго оборудване. Астронавтите ще работят в открития космос около 6 часа и 45 минути.

Това е третият, заключителен етап за Бари Уилмор и Тери Въртс, започнал на 21 февруари, в рамките на операцията по подготовката на станцията за прием на новите американски пилотирани космически кораби. Астронавтите трябва да положат новите кабели за електрозахранване и предаване на данни, да монтират на външната страна на МКС комуникационни антени и лазерни отражатели.

Оборудването ще е необходимо за скачването на орбиталния комплекс с новите американски пилотирани космически кораби, които сега са в процес на разработка от компаниите „Спейс екс” и „Боинг”. Първият пилотиран полет е предвиден за 2017 г. Първите две излизания в открития космос Уилмор и Въртс извършиха на 21 и 25 февруари.

Източник: БТА