БАН избира 16 нови академици, Вежди Рашидов също е сред номинираните
БАН избира 16 нови академици, Вежди Рашидов също е сред номинираните / снимка: БГНЕС, архив

Българската академия на науките (БАН) ще избере 16 нови академици сред 52-ма от най-известните хора на науката и изкуството у нас. Това реши в последния ден на февруари Съветът на академиците.

Направленията, в които отличените ще се състезават, са математически, физически, химически, биологически, инженерни, медицински, хуманитарни и обществени науки, науки за земята, изкуство и изкуствознание. С най-много номинации е химикът член-кореспондент Илия Рашков, когото осем академици са посочили като достоен носител на най-високата научна титла у нас.

Любопитна надпревара се очертава в областта на медицинските науки, където се състезават директорът на болница „Св. Иван Рилски” проф. Иван Миланов, водещият ни антрополог проф. Йордан Йорданов и проф. Андон Косев от БАН. Най-сериозна обаче е конкуренцията в направление „Изкуство и изкуствознание”, където за четири места се борят 19 души, посочва в. „Преса”.

Сред тях личат имената на писателите Боян Биолчев, Любомир Левчев, Стефан Цанев, Анжел Вагенщайн, Кирил Топалов, Пелин Пелинов. Сред номинираните са и министърът на културата Вежди Рашидов, колегата му скулптор Георги Чапкънов, диригентът Емил Табаков, изкуствоведът Аксиния Джурова.

Без конкуренция е само номинираната в направление „Аграрни и лесовъдни науки” член-кореспондент Мария Балтаджиева.

До 13 март желаещите да продължат напред в надпреварата трябва да подадат документи и да потвърдят участие пред администрацията на БАН.

Според устава на академията, за да получи някой престижното звание, не по-малко от две трети от членовете на Събранието на академиците трябва да дадат положителен вот. След кончината на големия Валери Петров в момента то наброява 52-ма души. Последните избори за академик бяха през 2012 г., когато съставът на БАН беше попълнен с осем редовни членове.