Спектакълът Нощта на Еньовден е победител в „Събитие на годината в областта на културата“
Спектакълът Нощта на Еньовден е победител в „Събитие на годината в областта на културата“ / Клуб на Будителите

Спектакълът „Нощта на Еньовден“, съвместен проект на Сдружение „Фабриката“, АЕК „Етър“ и Ансамбъл „Сивек“ е победител в Първия конкурс „Събитие на годината в областта на културата“.

Според вота на зрителите, гласували в продължение на три седмици, предимно в социалните мрежи, той е безспорен фаворит с почти една четвърт от гласувалите 893-ма.

Сред най-харесваните от габровци културни продукти са концертът „Фолклорна плетеница“на ДФА „Габровче“ по повод националния празник 3 март миналата година, концертът „Хубава си, татковино“, посветен на 50 годишнината на Дома на културата, Базарът „Забравени традиции, живи вкусове“, т.нар. Селски мол, Биеналето на детската хумористична рисунка, организирано от Дома на хумора, Клуб „Приятели на Белгия".

Концертът на Радослав Талев „Китарисимо“ и Концертът „Следи“ в памет на Манол Цоков също са в тази група.

Всички номинирани събития имаха възможност да се представят с плакати, награди, рисунки.

Церемонията за обявяване на събитие в областта на културата се проведе в зала „Минчо Минчев“ на Галерия „Христо Цокев".

Наградата от 500 лева за танцовия спектакъл „Нощта на Еньовден“ бе връчена от дългогодишния самодеец Пламен Първов, избран на случаен принцип сред гласувалите.

Изненада на вечерта бе връчването на още една награда, учредена от РЕКИЦ „Читалища“ – Габрово, за събитие, инициирано от читалище. Като общо дело на габровските читалища „Селският Мол“ получи плик със 100 лева.

На чаша вино Ивелина Елмазова, председател на Клуба на Будителите, обяви, че конкурсът „Събитие на годината в областта на културата“ ще има ясно разписан регламент и правила, изработени с участието на творците и зрителите.

Диригентът на камерния оркестър Иван Стоянов, поканен да изтегли имената на трима гласували, които ще получат пропуски за някои от културните прояви тази година, сподели, че най-значимото събитие в областта на културата в Габрово през миналата година е било създаването на Клуба на будителите.