Китай за смъртта на Немцов: Политическото убийство е отживелица
Китай за смъртта на Немцов: Политическото убийство е отживелица / снимка: БГНЕС

Политическото убийство е отживелица от миналото, заяви днес свързаният с властта китайски всекидневник "Глобал таймс" в редакционна статия, която осъжда убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов.

То е определено като "тежък удар, насочен срещу руското единство", предаде Франс прес.
"Убийството на опозиционни лидери е особено безсмислен акт, защото отвращението, което предизвиква, може само да засили опозицията, вместо да я отслаби", коментира в. "Глобал таймс", орган на Китайската комунистическа партия.

Немцов - критик на президента Владимир Путин, беше убит в петък край Кремъл.

"Политическото убийство е едно от най-срамните действия. Този метод е отживелица от миналото, рядко използван в модерния и цивилизования свят", пише в китайския вестник.

"Китайското общество очаква с нетърпение да види стабилна Русия под управлението на Путин", се добавя в статията.

Убийството на Немцов обаче е "нанесло тежък удар на руското единство". Това е
"беда за руската култура", от която определени сили може да се възползват за политически цели, и международната общност трябва да подкрепи разследването на руските власти, пише всекидневникът. Немцов имаше ограничено влияние и убийството му нарушава нормалната политическа логика, пише още в статията.

Китайската комунистическа партия не толерира никаква опозиция в Китай и редовно изпраща в затвора китайците, които не приемат еднопартийния режим, припомня АФП.

Източник: БТА