Погребват Борис Немцов, Путин изпраща свой представител
Погребват Борис Немцов, Путин изпраща свой представител / снимка: БГНЕС

В Москва вече започна церемонията по прощаване с убития опозиционен политик Борис Немцов.

Привърженици на Немцов се събират пред московския център за правата на човека "Сахаров", където ще бъде церемонията по прощаване с руския опозиционер, застрелян в Москва в нощта на петък срещу събота, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

След заупокойната церемония в центъра "Сахаров", ще последва погребението на Немцов, което ще бъде този следобед на Троекуровското гробище в Москва, допълва ДПА.
Единственият действащ чужд министър, който ще присъства на тези прояви, е литовският външен министър Линас Линкевичус, посочва ДПА.

Очаква се германското правителство да е представено от специалния си представител за връзките с Русия Гернот Ерлер.

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението, поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера. Путин изпраща на заупокойната церемония своя представител в парламента Гари Минх.

Най-малко двама влиятелни европейски депутати, поискали да присъстват на погребението, не са допуснати до руска територия, предаде ДПА.
Богдан Борусевич, председател на полския Сенат, заяви от Варшава, че руските власти са му отказали входна виза за Русия. Бившата латвийска министърка на външните работи Сандра Калниете, която е европейски депутат, пък заяви, че гранична полиция не я е допуснала да влезе в Москва от московското летище Шереметиево в понеделник вечерта. Така парламентаристката е била принудена да прекара нощта на летището. Обяснено й било, че правото да влезе в Русия й е отказано на основание член 27, алинея 1 от
руския наказателен кодекс. Калниете поискала да й разяснят какво точно гласи този текст, но никой не можал да й обясни, предаде Франс прес.

"Въпреки решението на режима на Путин искам роднините и приятелите на Борис Немцов и всички руски демократи да знаят, че ние сме с тях в този трагичен момент", заяви Калниете, цитирана от ДПА.

Говорителят на руското следствие Владимир Маркин заяви днес, че по всички версии за убийството на Немцов се водят следствени действия, разпитват се свидетели, иззети са веществени доказателства, прегледан е запис от охранителна камера, назначени са редица съдебни експертизи, сред които - медицински, балистични и др, предаде ТАСС.

Свидетелката по случая, приятелката на Немцов, украинската манекенка Анна Дорицкая е получила разрешение от разследващите да напусне Русия и тя още вчера е пристигнала в Киев, каза адвокатът й Вадим Прохоров, който увери, че клиентката му е взела активно и доброволно участие в следствените дейности и е готова да оказва доброволно допълнително съдействие на разследването, предаде ТАСС.

Източник: БТА