Продължава сагата с оставката на министър Вучков
Продължава сагата с оставката на министър Вучков / netinfo
Продължава сагата с оставката на министър Вучков
78374
Продължава сагата с оставката на министър Вучков
  • Продължава сагата с оставката на министър Вучков

Сагата с оставката на министъра на вътрешните работи продължава. Според Вучков крачка назад няма и оттеглянето от министерския пост е сигурно. По думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов оставката не е приета и дори може да не се стигне до гласуването й.

Междувременно вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева се разминаха за мотивите на оставката на Вучков.

След Министерския съвет Бъчварова подчерта, че причините за решението на Вучков са свързани със Закона за МВР.

Малко след това Кунева съобщи в пленарната зала, че причините за оставката на силовия министър били лични. До края на деня двете така и не изясниха причините за разнопосочните си тези.

Вътрешният министър Веселин Вучков обяви след извънредна среща с представители на подкрепящите правителството партии в парламента, че не е склонен да оттегли оставката си на този етап.

От думите на Вучков стана ясно, че мотивите за заявеното оттегляне са юридически.

„На този етап не съм склонен да оттеглям своята оставка. Моето решение е добре обмислено, не е взето в някакво емоционално състояние. Изслушах аргументите и на парламентарно представените сили, но все пак става дума и за някакво лично решение, основано на сериозни юридически аргументи", категоричен бе Вучков.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че към момента оставка няма.

Според него окончателното решение ще се вземе след срещата с Бойко Борисов.

„Приемането на оставката става в пленарна зала. Няма внесена оставка. Разбира се, че ще има срещи с премиера. След като приключат разговорите между Вучков и министър-председателя Бойко Борисов, тогава ще имаме окончателно решение. Надявам се да не се стигне до внасянето на оставката на Веселин Вучков в парламента", добави Цветанов.

Според съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев оставката на вътрешния министър Веселин Вучков не е окончателна:

„Искрено се надявам, че ще има среща между министъра и премиера. Изразихме категорична подкрепа на всички групи от мнозинството за работата му до момента. За извършените по инициатива на МВР законодателни реформи, които бяха много успешни, много бързи. Изразихме общо мнение, че реформата в сектор „Сигурност" е най-важната първостепенна, която трябва да бъде завършена в България. Подкрепата ни за този екип на Министерството е извън всякакво съмнение. Искрено се надяваме, че ще може да продължи с тази добра работа.

По-рано през деня Вучков участва в извънредна среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, както и депутатите от Реформаторския блок Радан Кънев и Атанас Атанасов, на която всички са се опитали да го разубедят за подадената оставка.

Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставката си пет дни след като правната дирекция на Министерския съвет обяви за неоснователно искането му за смяна на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО.

В петък Вучков изпратил писмо, в което настоява за стартиране на процедура по назначаване на главен секретар, според новите процедурни условия, заложени в променения закон за МВР. Същия ден той получил отговор от правната дирекция, според който новите правила не засягали лицата, заварени на тези длъжности.

В знак на несъгласие с това Веселин Вучков депозира оставката си, а премиерът Бойко Борисов я прие светкавично, с мотив, че в стратегически ден като днешния го занимавали с "ченгеджийски номера".

Вижте стенограмата от правителственото заседание, по време на което министър Вучков обяви, че подава оставка.