Шефът на ФБР Джеймс Коми бе на първо посещение в България
Шефът на ФБР Джеймс Коми бе на първо посещение в България / снимка: БГНЕС

Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми бе на посещение в София. По време на визитата си у нас, чийто домакин бе Държавната агенция "Национална сигурност", Коми се срещна с министър-председателя Бойко Борисов, с главния прокурор Сотир Цацаров и с председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Шефът на ФБР: Мислим еднакво с премиера Борисов

След срещата си с премиера Бойко Борисов директорът на ФБР Джеймс Коми сподели, че с българския министър-председател мислят еднакво. По време на разговорите Борисов и Коми са обсъдили борбата с организираната престъпност, киберпрестъпността, тероризма.

"Директорът на ФБР трябва да бъде независим от политическите влияния и да изпълнява професионално своите задължения", заяви Коми и увери, че връзката на ФБР с България ще бъде силна. "Престъпниците направиха света по-малък чрез интернет и в този смисъл България и САЩ са като съседи", каза още Коми.

Шефът на ФБР Джеймс Коми бе на първо посещение в България
netinfo

Борбата с тероризма и противодействието на корупцията са били акцентите в разговора между главния прокурор Сотир Цацаров и директора на ФБР, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На срещата е присъствала и посланикът на САЩ в София Марси Рийс.

Належащата необходимост от приемане на ново антитерористично законодателство с оглед на новите заплахи, е била сред акцентите в разговорите. Главният прокурор е представил и антикорупционните мерки, предложени от държавното обвинение, с оглед на превенция и противодействие на подобен тип деяния.

Директорът на ФБР Джеймс Коми се е ангажирал с възможността за практическо обучение на български прокурори за борба с тероризма. Той е заявил, че първите действия по разследването са най-важни за успешното противодействие на подобни случаи. Коми е посочил, че законодателството в САЩ позволява успешната работа на разследващите органи.

По време на срещата между Владимир Писанчев и Джеймс Коми пък са били отчетени сътрудничеството между ДАНС и ФБР и конкретните резултати, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Акцентирано е било върху постигнатото по линия на противодействието на финансовите престъпления и в частност по отношение на легализирането на парични средства, генерирани вследствие на незаконни дейности, както и на престъпления, свързани с измами с банкови карти.

Обсъдени са били и направленията на бъдещото сътрудничество между двете партньорски служби, като е било акцентирано върху необходимостта от засилване на обмена на информация във връзка с двупосочното движение на чуждестранни бойци до и от зоните на конфликт в Близкия Изток и противодействието на кибератаки. Наблегнато е било и на дейностите по противодействие на
корупцията.

При посещението си в ДАНС директорът на ФБР е бил в разположения в агенцията Национален контратерористичен център. Джеймс Коми е дал висока оценка на организацията и дейността на центъра и е изразил надежда за бъдещо ползотворно сътрудничество.