Търновци искат камери и полицейски патрули до жп гарата
Търновци искат камери и полицейски патрули до жп гарата / снимка: Dariknews.bg, Велико Търново
Стотици подкрепиха подписката за обезопасяване на района, където бе убита 23-годишната Вероника
78379
Стотици подкрепиха подписката за обезопасяване на района, където бе убита 23-годишната Вероника
  • Стотици подкрепиха подписката за обезопасяване на района, където бе убита 23-годишната Вероника

Стотици граждани се събраха край паметника „Майка България” във Велико Търново, за да подкрепят подписка с искания за обезопасяване на района, където бе убита 23-годишната студентка Вероника Здравкова. Потресени от жестокото престъпление група граждани организираха подписката, която ще бъде внесена в Общинския съвет.

Инициаторите настояват да се монтират осветление и камери в района от Автогара „Юг” до жп гарата в града. Предлага се и в тъмната част на денонощието районът да се обхожда от патрул на полицията. Да се освети и обезопаси с камери и пътят от ректората до Художествената галерия „Борис Денев” (Конниците), искат още от гражданския комитет.

Подписката ще продължи до 20.00 ч. тази вечер пред паметника „Майка България” и утре ще бъде внесена в местния парламент. За да се подпишат под исканията на мястото дойдоха приятели и колеги на Вероника Здравкова, множество студенти, преподаватели от ВТУ, жители от целия град, които изразиха надежда виновникът за тежкото престъпление да бъде скоро заловен и да получи справедливо наказание.

Във Велико Търново са потресени след убийството на студентката

„Това трасе много често се използва от студентите, затова искаме местната власт и полицията да вземат превантивни мерки, за да се избегнат други подобни трагедии”, каза един от организаторите на подписката инж. Петко Ганчев. По думите му става дума за около 350-метров участък.

Собствеността на трасето обаче все още не е изяснена, каза председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, който също дойде на мястото, за да изрази лична съпричастност към трагедията. Той гарантира, че ще се вземат необходимите законови мерки и ще се направи всичко възможно да се обезопаси районът.

Ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ също дойде да подкрепи инициативата и положи подписа си под гражданските исканията. Той обясни, че територията на университета е осветена и обезопасена. „Местата, които не са осветени, са в прерогативите на общината и аз многократно съм сигнализирал за това”, подчерта проф. Легкоступ.

Заедно с подписката утре в Общинския съвет ще бъде внесена и декларация на Гражданско движение „ДНЕС”, в която се настоява за обезопасяване с камери и физическа охрана и на други места в града. Активистите искат и незабавен отчет от полицията за всички случаи на посегателства срещу личността през последната година, колко осъдени има, колко са разкритите подобни престъпления и какъв бюджет е изразходван за това. За пълен контрол на психично болните, които се лекуват в психодиспансера, и недопускането им на обществени  места през времето на активното им лечение, настояват още от гражданското сдружение.

Намериха тялото на изчезналата студентка от Велико Търново

След тридневно издирване на 3 март тялото на Вероника Здравкова бе открито във водите на р.Янтра, в района на жп гарата във Велико Търново. По случая се води досъдебно производство за умишлено убийство срещу неизвестен извършител. Все още няма заподозрян за престъплението, основната версия е убийство с цел грабеж, казаха от прокуратурата.

23-годишната студентка изчезна на 28 февруари вечерта. Тогава е била видяна за последно в района на жп гарата в старата столица. По това време момичето се прибирало от работа. Вероника е от Никопол, учи магистратура във Великотърновския университет. Сигналът за изчезването й е подаден от нейните родители на 1 март сутринта, след като няколко пъти безуспешно се опитвали да се свържат с нея през цялата нощ.