Започна делото срещу един от атентаторите на Бостънския маратон през 2013-а
Започна делото срещу един от атентаторите на Бостънския маратон през 2013-а / снимки: БГНЕС

В Бостън започнаха встъпителните пледоарии в съдебния процес срещу Джохар Царнаев, обвинен в атентатите срещу световноизвестния Бостънски маратон през 2013 г. Процесът започна, след като бе избрано 12-членното жури от съдебни заседатели и шестте резерви, предадоха ДПА и Франс прес.

Съдебните заседатели, които бяха подбирани в продължение на два месеца, ще решат съдбата на 21-годишния Царнаев. Той е обвинен, че на 15 април 2013 г. е взривил две самоделни бомби при финиш линията на Бостънския маратон, при което бяха убити трима души, а 264 бяха ранени. Джохар Царнаев живее в САЩ от 2002 г., а през 2012 г. получи американско гражданство.

Царнаев, който според обвинението е извършил атентатите с по-големия си брат Тамерлан Царнаев, също е обвинен в убийството на полицай при последвалото преследване, в което Тамерлан бе застрелян.

Атентатът в Бостън бил възмездие за Афганастан и Ирак

Съдебната зала бе препълнена. Сред присъстващите бяха над 20 от пострадалите при атентатите, включително родителите на убитото в тях 8-годишно момченце Мартин Ричард. Царнаев „постави бомбата си до група деца. Някои от тях загинаха от загуба на кръв на тротоара, докато обвиняемият бягаше” от местопрестъплението, заяви във встъпителната пледоария прокурорът Уилям Уайнреб.

Той заяви, че Царнаев е бил радикализиран от идеите на ислямския екстремизъм и мислел, че е „спечелил място в рая” чрез убиване на американци, за да попречи на правителството на САЩ да се бори срещу терористите в чужбина. „Докато жертви на бомбените атентати лежаха в болница в очакване да разберат дали ще им отрежат крайници, той се държеше най-безгрижно. Той се държеше така, защото вярваше, че е направил нещо добро”, заяви прокурорът.

Започна делото срещу един от атентаторите на Бостънския маратон през 2013а
netinfo

Братята Царнаеви планирали атентат на 4 юли

Защитата на Царнаев заяви, че Джохар е бил подведен от по-големия си брат Тамерлан при извършването на атентатите. „Няма нито сега, нито на който и да е етап от процеса да пренебрегваме отговорността на Джохар по този случай. Тамерлан бе обсебен от радикалния ислям. Тамерлан бе този, който се саморадикализира, Джохар се водеше по него”, каза адвокатът Джуди Кларк.

Кларк заяви, че бомбените атентати са били „абсурдни, ужасяващи, заблудени постъпки на двамата братя, които отнеха живота на трима души” и промениха живота на други хора завинаги. Джохар Царнаев "обаче стигна до тази роля по много по-различен път от този, за който говори обвинението - път, който бе замислен от брат му, създаден от брат му и утъпкан от брат му”, каза адвокатът.

Очаква се процесът срещу Джохар Царнаев да продължи три до четири месеца. Ако бъде признат за виновен, той може да получи смъртна присъда.

Източник: БТА