Местан: ДПС е цивилизационна бариера срещу „Ислямска държава”
Местан: ДПС е цивилизационна бариера срещу „Ислямска държава” / снимка: БГНЕС
Местан: ДПС е цивилизационна бариера срещу „Ислямска държава"
78402
Местан: ДПС е цивилизационна бариера срещу „Ислямска държава"
  • Местан: ДПС е цивилизационна бариера срещу „Ислямска държава"

Лютви Местан видя ДПС като „цивилизационна бариера" срещу „Ислямска държава". След срещата на парламентарната група на Движението с президента Росен Плевнелиев, лидерът на ДПС заяви, че партията му е „по-надеждната цивилизационна бариера за България, отколкото не една, а няколко телени огради".

Освен теми, свързани с националната сигурност, ДПС е обсъдило с държавния глава и парламентарни въпроси, както и са заявили подкрепа в идеята за референдум за промяна на изборните правила.

„Относно предизвикателството „Ислямска държава", ние подчертахме пред държавния глава, че ДПС със своя либерален, национален, европейски, светски профил се явява много по-надеждна цивилизационна бариера срещу едни или други опасни радикални идеи и бацили в българското общество, отколкото телената ограда. ДПС е по-надеждната цивилизационна бариера за България, отколкото не една, а няколко телени огради", подчерта Местан.

По думите му несъразмерните атаки срещу ДПС, идеите за изтръгването на Движението от обществено-политическия живот на страната се явявали в крещящо противоречие със стратегическия интерес на България: „Явяват се в противоречие с националния интерес".